"Тренд": Лек спад на оптимистите и ръст на желаещите предсрочни избори

"Тренд": Лек спад на оптимистите и ръст на желаещите предсрочни избори - картинка 1

Борисов е най-харесваният партиен лидер, с 4 % скача одобрението към Симеонов

Лек спад на оптимистите и увеличение на желаещите да има предсрочни избори. Това сочат данните от национално представителното изследване на "Тренд" за юли*.

30 на сто от българите смятат, че са необходими предсрочни избори. Над половината обаче - 54 на сто - са на обратното мнение. От началото на годината през юли от агенцията отчитат най-високият процент на хора, които искат предсрочни избори. През януари те са били 22 на сто. Мнозинството привърженици на БСП са на мнение, че са необходими предсрочни парламентарни избори, отчитат от "Тренд".

Не се наблюдава съществена динамика и в отношението на българите към основните партийни лидери. Сред тях Бойко Борисов остава с най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (36%) и Корнелия Нинова (28%).

През юли Валери Симеонов успява да покачи положителното си отношение с 4%, което вероятно се дължи на инициативите му в последните месеци, които успяват да задържат вниманието към него и неговата работа, коментират от "Тренд". 

Нагласите спрямо икономическото положение също остават на приблизително сходни стойности през последните девет месеца. Малко над една четвърт очакват икономическото положение да се подобри в следващата една година, докато малко под една пета смятат, че ще се влоши. Над 40% и най-голям дял остават тези, които не очакват промяна в следващите 12 месеца. Данните за очакванията относно жизнения стандарт са напълно сравними с тези за икономическото положение в страната. И тук откриваме зависимост спрямо възрастта на респондентите, като тези между 18 и 39 години са с най-оптимистични очаквания за икономическото положение в страната и жизнения си стандарт. 

Оптимистичните нагласи за бъдещето на България продължават да са доминиращи, като оптимистите през юли са 48% срещу 40% песимисти, отчитат от "Тренд". В разбивките по демографски групи се наблюдава пряка връзка между индикатора оптимизъм/песимизъм и възрастта. Сред най-младите повече от два пъти са оптимистите за сметка на песимистите, докато при тези над 70 години съотношението е 1 към 3 в полза на песимистите.

*Източник на финансиране: Вестник „24 часа“
Размер на извадка: 1007 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 1 – 8 юли 2018 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове