Третият заподозрян за отравянето на Скрипал се оказа Денис Сергеев от ГРУ

Третият заподозрян за отравянето на Скрипал се оказа Денис Сергеев от ГРУ - картинка 1

Под името Сергей Федотов, Сергеев е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев

Ясна е истинската самоличност на третия заподозрян за отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, който е бил в България непосредствено преди отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев с тайнствено вещество, пише "Свободна Европа".

Известният като Сергей Федотов всъщност е високопоставеният агент от руското военно разузнаване (ГРУ) Денис Вячеславович Сергеев, пише сайтът за разследваща журналистика „Белинкат“.

Човекът, пътувал в Европа с името Сергей Федотов, е подозиран от властите в Обединеното кралство в това, че е замесен в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри с нервнопаралитичния агент „Новичок“. Той е пристигнал във Великобритания два дни преди атаката, за която заподозрени са също Александър Мишкин и Анатолий Чепига, сочени за агенти на ГРУ.

Денис Вячеславович Сергеев, работил под името Сергей Вячеславович Федотов, е агент от руското военно разузнаване - ГРУ. Разкритието е плод на 4 месеца работа от страна на Bellingcat и техните партньори - руския The Insider, чешкия "Респект" и финландския Helsingin Sanomat.

През последните два месеца руските власти са положили усилия да изтрият всякакви публични данни за съществуването на Денис Сергеев, както и на двамата основни заподозрени отровители - Анатоли Чепига и Александър Мишкин. Това потвърждава тезата на Великобритания, че операцията по отравянето на Скрипал и прикриването на следите е била организирана от Русия.

Bellingcat ще разкрие още детайли за това как руската държава е започнала да чисти данните на Чепига, Мишкин и Сергеев през следващата седмица.

Кой е Денис Сергеев?

Роден в съветски Казахстан на 17 септември 1973 г., Денис Вячеславович Сергеев служи в Руската армия в Новоросийск в Краснодарския регион. В периода 2000-2002 г. е прехвърлен към Москва и записан в елитната Военно-дипломатическа академия, известна в Русия като "Консерваторията на ГРУ". Всяка година оттам излизат 100 елитни разузнавачи, които поемат всякакви задачи като дипломати, военни аташета или шпиони.

Не е ясно точно като какъв е служил Сергеев преди Академията, но обикновено за там се подбират елитни войници с минимален чин капитан, показали впечатляващи умения. Според Bellibgcat досега той вероятно е с ранг полковник, а може би дори и генерал-майор. 

Сергеев е женен и има пораснала дъщеря. 

Между 2004 и 2012 г. Сергеев работи като мениджър и акционер на 8 различни руски компании, всяка от които е ликвидирана между 2007 и 2012 г. Те са празни корпорации, имитиращи имената на големи руски компании. В повечето от тях той е единствен акционер или споделя собствеността с други хора, някои от които също са офицери от ГРУ.

През 2009 г. Сергеев получава заем за малко над 1 млн. долара от руска банка, което е невероятно за човек с неговата биография.

През 2010 г. се създава алтер егото на Сергеев - "Сергей Вячеславович Федотов". Това става със създаването на нов валиден паспорт от същия офис, издал агентурните паспорти на Мишкин, Чепига и други офицери от разузнаването. Федотов има същия рожден ден, но е роден в руското село Апушка, Рязанска област.

В следващите няколко години Федотов пътува по света - в Източна и Западна Европа, Централна Азия и Близкия изток. Посещава Украйна, Таджикистан, Чехия, Италия, Швейцария. През 2014 г. пътува заедно с "Александър Петров", алтер егото на Мишкин, до Прага.

 

През февруари 2015 г. Федотов за пръв път посещава България, като остава за две седмици. През април 2015 г. отново е у нас, като каца в Бургас от Москва на 24 април, и макар да има билет за връщане за 30 април, взема полета София - Истанбул на 28 април. Това е същият ден, в който българският предприемач и производител на оръжие Емилиян Гербев припада по време на среща с бизнес партньори в софийски ресторант и изпада в кома.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове