Три жертви след стрелба в Страсбург

Три жертви след стрелба в Страсбург - картинка 1

Потвърдено е, че е терористичен акт

Жертвите на стрелбата на коледен базар в Страсбург късно снощи достигнаха трима. 11 души са ранени, двама от тях са в критично състояние. Властите потвърдиха, че става дума за терористичен акт. Франция повишава степента на тревога. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"Правителството взе решение да наложи извънредни мерки. Ще бъде засилен граничният контрол, както и контролът на коледните базари в страната. Шестима от ранените са в критично състояние", каза Кастанер. По думите му заподозреният е известен на полицията с престъпления, които не са свързани с тероризъм. Той е имал присъди във Франция и в Германия, и е лежал в затвора.

По-късно полицията разпространи негова снимка с уточнението, че се казва Шериф Шекат, роден е в Страсбург и е на 29 години.

Снощи полицията в Страсбург евакуира центъра на града. Хората, които бяха блокирани в историческата зона на Страсбург, трябваше да напуснат в северна посока и да избягват южния квартал Нойдорф, който остава отцепен и изглежда е в центъра на операцията по издирване на стрелеца.

Кметът на Страсбург Ролан Рие каза, че нападателят е все още на свобода и "ние не можем да позволим още хора да станат потенциални жертви на този мъж" и не успя да обясни как стрелецът е успял да премине проверките за сигурност и да открие огън срещу хората на коледния базар.

Това не е и първият коледен пазар, нападнат в Европа в последните години. Преди почти точно две години 12 души (сред тях - и атентаторът) загинаха при атака с камион на "Брайтшайдплац" в Берлин, за която "Ислямска държава" пое отговорност.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове