Три журналистки получиха наградата „Човек на годината“ на БХК

Три журналистки получиха наградата „Човек на годината“ на БХК - картинка 1

Георги Георгиев и гражданско движение БОЕЦ получиха наградата "Доблест на годината"

Журналистките Генка Шикерова, Силвия Великова (БНР) и Полина Паунова (Свободна Европа) спечелиха приза „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). Те получиха отличието си на Световния ден на правата на човека, 10 декември.

Наградата „Човек на годината“ се връчва за правозащитна дейност.

"Генка Шикерова, Полина Паунова и Силвия Великова са едни от преките участници в големите предизвикателства пред свободата на изразяване през изминалата година. Шикерова, Паунова и Великова са сред емблематичните защитници на честта на журналистическата професия в България, отстоявайки правото и задължението си да разкриват и огласяват истината", съобщиха от БХК.

Трите споделят "Голямата награда" за журналистическата си работа. Полина Паунова е отличена за разследването на "Апартаментгейт", Генка Шикерова за "Войната на трупове", а Силвия Великова за това, че разкри политическия натиск, оказван върху БНР. Това доведе до безпрецедентното спиране на "Хоризонт", а впоследствие и до уволнението на генералния директор на БНР Светослав Костов .

 

Журналистки бяха отличени в момент на голямо недоверие към медиите.

Освен голямата награда журито определи и две подгласни награди, които бяха присъдени на "Националната мрежа за децата" и изпълнителния ѝ директор Георги Богданов и на Юлия Георгиева и „Център за хуманни политики“.

Специални награди бяха дадени на Мануела Попова от проекта "Не ми се обиждай, но..." , сдружение "Дишай Перник", адвокат Калин Ангелов, Георги Георгиев и гражданско движение "Боец", фондация „Остров Белене“, на ромски граждански активисти, както и на инициативния комитет "Подкрепи педиатрията".

Отличията на БХК се връчват от 12 години. Миналата година "Голямата награда" спечелиха майките на деца с увреждания, а през 2017-а – отец Паоло Кортези.

Наградите нямат финансово изражение.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове