Трусове на недоволство клатят кабинета на Борисов

Трусове на недоволство клатят кабинета на Борисов - картинка 1

Протестите на измъчени от безводието и от мръсния въздух хора може и да се струват на властта дребна работа, но и малките камъчета често преобръщат колата

Управляващите се намират в епицентъра на екологични и хуманитарни проблеми, които се роят и задълбочават с всеки изминал ден. Водната криза в Перник, тоновете боклуци, захвърляни на всякакви места в България, замърсяването на река Марица и измрялата риба, каквато бе откривана и в реките Чая, Въча и Сазлийска, мръсният въздух в големите градове, калпавият водопровод в Свищов, изграден от тръби за поливане... Зачестилите трусове на обществено недоволство клатят, но не събарят третия кабинет на Бойко Борисов.

Група протестиращи пред Министерския съвет перничани, които искат оставки и затвор за виновниците, едва ли ще притеснят особено властта. За десет години в управлението Борисов е обръгнал на гневни и отчаяни хора. В последните две години протестите зачестиха - на улицата излязоха майките на деца с увреждания, медицинските сестри, граждани и правозащитници срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, както и стотици хора заради избитите им заради чума домашни животни. 

Перничани днес отново са на протест в София, този път пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), настоявайки да се потърси отговорност от министър Петя Аврамова.

Политическите измерения на водната криза са твърде скромни, въпреки че близо стотина хиляди души в Пернишко са изправени пред хуманитарна катастрофа. Тя застрашава  бизнеса на тези хора, обезценява имотите и носи и всевъзможни други негативи. Тази седмица в парламента се чака отхвърлянето и на четвъртия вот на недоверие на БСП към правителството, поискан заради провал на политиките в областта на околната среда и водите. Подкрепата от ДПС не е достатъчна, за да бъде съборено правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. А “Воля” и независими депутати увъртат за гласуването и предпочитат да се пазарят с управляващите. И други се възползват.

Като единствена “трансмисия” на вода към Перник, Столична община ще получи близо 30 млн. лева от държавата - срещу съгласието да предостави водопреносната си мрежа. А съгласието предстои да бъде дадено утре, 28 януари, когато на извънредно заседание Столичният общински съвет (СОС) ще гласува за осигуряване на до 300 л/сек. от софийската мрежа към тази на Перник.

 

Тези количества ще дойдат от яз. ”Белмекен” през яз. “Бели Искър” и чрез бъдещ водопровод от 13,5 км ще влизат директно в мрежата на Перник, без да се вливат в язовир “Студена”. Екшън планът със срок от 45 дни и цена от 25 милиона лева обаче изисква да се отпуснат нови 20,5 милиона лева - за авариен ремонт на стената на “Бели Искър”. Тази работа е трябвало да бъде свършена още преди 3 години, след разпореждане на прокуратурата. През октомври 2018 г. правителството взима решение да се извърши основен ремонт на яз. „Бели Искър”, тъй като е констатирано, че стената е опасна и има предписание язовирът да се поддържа пълен на максимум 60% от капацитета си. Сега закъснелият ремонт ще се прави по спешност.

Наред с това на СОС се предлага да одобри и изграждане на връзка за 8,5 милиона лева между двата язовира “Искър” и “Бели Искър”. Причината е, че властта взима предохранителни мерки за аварийното водоснабдяване на най-високите южни и югозападни райони на София, когато тръгне водата за Перник. Заради това се предлага и рехабилитация на яз. “Огняново” и свързването му към водоснабдителната мрежа на столицата. Само че липсва финансиране.

Концесионерът на “Софийска вода” - френската Veolia, ще носи цялата отговорност за преноса на водата за Перник и за гарантиране на снабдяването на София. Компанията ще се отчита всеки месец пред Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на СОС.

Какво ще се случи, ако в язовир “Студена” не остане вода, която да се точи, а трасето, по което ще се прехвърля част от необходимата вода, не е готово? Никой не се наема да прогнозира. Кметът на Перник Станислав Владимиров вече обяви, че до 2 седмици язовирът ще достигне мъртвия си обем. А метеорологичните прогнози за февруари и март са за по-топло от обичайното за сезона време и слаби валежи. Не са доставени и тръбите за бъдещия водопровод от 13,5 км от Мало Бучино до пернишкия кв. Изток, след като допреди дни още търсеха производител и го откриха в Испания.

“Нормално е да омръзнем, но е като своята жена - омръзне ти, но си казваш - по-добро от своето няма”, беше коментарът на Борисов след последните местни избори миналата есен, спечелени отново от ГЕРБ, макар и с по-слаби резултати.

Тогава за управляващите вече е било ясно, че язовир “Студена” е изпразнен и стотина хиляди души, в т.ч. деца, възрастни и болни хора ще останат на сухо. Но никой от тях не признава вина. Така както и министърът на финансите Владислав Горанов не вижда своята за “надплатените” в повече партийни субсидии за периода 2016-2018 г. И пак Горанов пропуснал да забележи как цели пет години частните лотарии плащат много по-малко данъци от държавната - заради отворена услужливо вратичка в закона от времето на втория кабинет на Борисов.

Изглежда, за властта е по-лесно да контролира избора на главен прокурор, но не и какви ги вършат нейните министри, депутати и високопоставени чиновници. Или за второто ѝ е все едно, стига да осигури първото. Все пак оцеля след “Апартаментгейт” и аферата “къщи за гости”. Протестите на измъчени от безводието и от мръсния въздух хора сигурно ѝ се струват дребна работа, но малките камъни често преобръщат колата - а и пътят вече много се разкаля.

Източник: Deutsche Welle

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове