Тръмп и Клинтън с безапелационни победи в Ню Йорк

Тръмп и Клинтън с безапелационни победи в Ню Йорк - картинка 1

Милиони американци гласуваха в големия северозападзен щат

Доналд Тръмп в Републиканската партия и Хилъри Клинтън при демократите водят в първичните избори в щата Ню Йорк, сочат предварителни данни, цитирани от АП.
Милиони американци гласуваха в големия северозападзен щат, в който изборните секции бяха затворени в 21 часа (04.00 днес по българско време).


След като са преброени 94% от бюлетините Хилъри Клинтън печели 57,7% от гласовете, срещу 42,3 на сто за нейния съперник Бърни Сандърс, съобщи Си Ен Ен.

В надпреварата за републиканската кандидат-президентска номинация Доналд Тръмп има 60 на сто, оставяйки далеч зад себе Джон Кейсик (25,2 на сто) и още по-назад, с 14,8% - сенатора от Тексас Тед Круз, който в този етап е негов основен съперник. (Данните са на основата 93% от бюлетините.)

И двете победи бяха предвидени в последните социологически проучвания, но преднината на фаворитите излиза много по-голяма от очакваното.


„Победата на Клинтън прави почти математически невъзможно за Сандърс да й отнеме лидерството по брой делегати за националната конвенция на партията”, отбелязва „Вашингтон пост”.

При републиканците успехът на Тръмп го довежда по-близо до целта да си осигури преди тяхната конвенция необходимите за номинация 1237 делегатски гласа.

И за двамата фаворити вчерашният резултат донякъде има и стойността на „морална победа”. Клинтън печели след не особено убедителното си представяне в тв спор със Сандърс миналата седмица, в който пролича натрупаната нетърпимост между двамата. Дискусията достигна до лични нападки и на моменти до надвикване.
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове