Тръмп и Рохани си размениха остри заплахи

Тръмп и Рохани си размениха остри заплахи - картинка 1

Държавният секретар Майк Помпейо сравни иранските лидери с "мафия"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди иранския си колега Хасан Рохани никога повече да не заплашва САЩ, след като по-рано Рохани заплаши с "майката на всички войни".

"Никога повече не заплашвайте САЩ или ще понесете последствия, каквито малцина са понасяли в историята", написа Тръмп в "Туитър", използвайки само главни букви. "Ние вече не сме страна, която подкрепя побърканите ви думи за насилие и смърт. Внимавайте!", добавя Тръмп.

 

"Господин Тръмп, не дърпайте лъва за опашката, защото само ще съжалявате", каза по-рано Рохани и предупреди, че евентуална война с Иран ще е "майката на всички войни".

Американският държавен секретар Майк Помпейо също предприе словесна атака срещу иранските лидери, като ги сравни с "мафия" и обеща неуточнена подкрепа за иранците, които са недоволни от своето правителство.

Помпейо окачестви иранския президент Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф като "просто излъскани лица, служещи като фасада за извършваното от аятоласите международно ограбване чрез злоупотреба с доверие".

Той заяви в реч в Президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Сими Вали, Калифорния, че Иран "е управляван от нещо, което по-скоро прилича на мафия, отколкото на правителство". По думите му САЩ ще работят със страни, които внасят ирански петрол, за да "доведат вноса колкото се може по-близо до нулата" до 4 ноември.

Според него "в крайна сметка от иранския народ зависи да определи посоката на своята страна, но САЩ... ще подкрепят дълго пренебрегвания глас на иранския народ". Помпейо каза, че иранските лидери се облагодетелстват от незаконно присвояване и други нечестни начини за печалба. Той определи иранските аятоласи като "лицемерни свети мъже", които "изглежда се интересуват повече от богатствата, отколкото от религията".

Напрежението в отношенията между двете страни ескалира допълнително, след като САЩ решиха да върнат санкциите срещу Иран, отменени според ядрената сделка от Виена. Очаква се това да стане поетапно от август нататък.

Иран внесе в Международния съд на ООН иск срещу САЩ във връзка с наложените отново американски икономически санкции. Целта е да бъде потърсена отговорност за незаконното ново въвеждане на едностранни ограничения срещу Иран.

На 8 октомври се очаква Международният съд да започне разглеждането на ирански иск срещу САЩ за замразяване на близо 2 млрд. долара авоари на Техеран, разрешено през април от американския Върховен съд.
ЕС вече отхвърли искането на САЩ за икономическа изолация на Иран и прие юридически инструмент за защита на работещите в Иран европейски фирми от американските санкции.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове