Тръмп обяви, че повече няма да разделят имигрантските семейства

Тръмп обяви, че повече няма да разделят имигрантските семейства - картинка 1

Американският лидер поясни, че ще се "подпише под нещо превантивно" за имиграцията

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще се подпише под постановление, което ще предотвратява разделянето на имигрантски семейства, информират световни агенции.

Спорно решение на администрацията за разделяне децата от родителите на границата на САЩ с Мексико предизвика сериозен вътрешен и международен отзвук. Политиката е остро критикувана.

Американският лидер поясни, че ще се "подпише под нещо превантивно" за имиграцията, тъй като иска да не разделя имигрантските семейства. Решението му е в отговор на сблъсъка с опозиционни депутати за имиграционната политика и практиката да се разделят децата от родителите, когато нелегалните имигрантски семейства бъдат задържани на границата.

Правителството притиска Демократическата партия да работи с републиканците за дългосрочно решение, включително издигане на стена и разполагане на техника за наблюдение по границата с Мексико.

Тръмп изрази надежда, че мерките ще бъдат последвани от законодателство.

По-рано АП съобщи, че секретарят за вътрешната сигурност Кирстен Нилсен подготвя постановление за Тръмп, което позволява имигрантските семейства да останат заедно след задържането им.

Междувременно председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън съобщи, цитиран от АФП, че в четвъртък американските законодатели ще гласуват законопроект за прекратяване на спорната практика на разделяне на децата от родителите, заловени на границата без документи.

"Не искаме децата да бъдат отнемани от родителите. Можем да прилагаме нашите имиграционни закони без да разделяме семействата. Администрацията иска Конгресът да действа и ние ще го направим. Утре Камарата на представителите ще гласува законодателство семействата да остават заедно", обясни Райън.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове