Тръмп нападна Иран, заплаши Корея с унищожение

Тръмп нападна Иран, заплаши Корея с унищожение - картинка 1

Американският президент призова ООН да се реформира

Ако бъдем принудени да защитим себе си или нашите съюзници, няма да имаме друг избор, освен тотално да унищожим Северна Корея”, заяви американският президент Доналд Тръмп в първата си реч пред Общото събрание на ООН.

Той подчерта, че „САЩ имат огромна сила и търпение” и се надява, че няма да се стигне до военно решение на проблема със севернокорейската ядрена програма.

Тръмп нарече лидера на КНДР Ким Чен-ун: „човека ракета”, който е на „самоубийствена мисия за себе си и своя режим”.

Президентът на САЩ благодари на Русия и Китай за това, че са подкрепили новите санкции на ООН срещу Пхенян.

„Време е нациите по света да се противопоставят на един друг безумен режим, който свободно говори за масови убийства”, критикува Тръмп правителството на Иран.

Той нарече сделката за иранската ядрена програма „една от най-лошите” в историята на САЩ.

Американският президент също така подчерта, че са наложени тежки санкции на социалистическото правителство на Венецуела.

"Вноските на всички държави членки на ООН трябва да бъдат равни". Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на среща в централата на организацията в Ню Йорк, посветена на реформирането й, информира ТАСС. 

„Длъжни сме да гарантираме, че нито една държава членка не носи непропорционална част от бремето. Както във военен, така и във финансов план. Ние също така призоваваме към това всяка една мироопазваща операция да има ясно определени цели и мащаби за оценка на нейния успех“, заяви американският президент. Тръмп също така отбеляза и необходимостта за борба с бюрокрацията в ООН. 

Досега САЩ отговаряха за 22% от редовния бюджет на организацията в размер на 5,4 млрд. долара,

както и за 28,5% от разходите за миротворчески операции в размер на 7,9 млрд. долара.

Общо годишно Вашингтон отделя за дейностите на ООН и нейните програми около 10 млрд. долара. Според американския президент такова разпределение на финансовото бреме е „несправедливо“. 

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в Ню Йорк в Срещата на високо равнище по реформата на Организацията на Обединените нации (ООН), организирана и председателствана от президента на САЩ Доналд Тръмп, подкрепя призива му. 

„От години се говори за реформа в ООН,

но най-после сме близо поне до административната част. Над 120 държави са подписали декларацията за подкрепа на реформите", изтъкна министър Захариева. "Подкрепям призива на президента Тръмп и на генералния секретар Антонио Гутериш за по-малко бюрокрация, повече ефективност и близост до хората. От 2000 г. бюджетът се е увеличил два пъти“, каза още тя.

Срещата се организира по инициатива на САЩ. На нея бе подкрепена политическата декларация, изработена от група държави, поканени от САЩ - Канада, Китай, Германия, Индия, Индонезия, Япония, Йордания, Нигер, Руанда, Сенегал, Словакия, Тайланд, Великобритания и Уругвай. Държавите са селектирани да представляват всички заинтересовани групи по реформата на ООН, което е положителна индикация за консенсус около очакванията за реформи от генералния секретар на ООН.

По време на срещата на високо равнище вицепремиерът Захариева разговаря с премиерите на Албания и Република Македония - Еди Рама и Зоран Заев, както и с колегите си от региона Никос Кодзиас (Гърция), Никола Димитров (Република Македония), Теодор Мелешкану (Румъния), Мария Пейчинович Бурич (Хърватия), както и с първия дипломат на Кралство Нидерландия Берт Кундерс. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове