Тръмп писал на Ердоган: Не бъдете глупак

Тръмп писал на Ердоган: Не бъдете глупак - картинка 1

Турският президент изхвърлил писмото "в кошчето" и наредил офанзивата в Сирия

Няколко дни след като президентът Доналд Тръмп нареди американските войски да се изтеглят от Северна Сирия, той е написал писмо на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган с предупреждение, че ако нахлуе в Сирия, ще бъде запомнен завинаги в историята "като дявол", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Не бъдете корав. Не бъдете глупак", "ще изготвим добра сделка"е казал Тръмп в писмото от 9 октомври, за чието съществуване стана ясно вчера.

"Не искате да бъдете отговорен за избиването на хиляди хора и аз не искам да бъде отговорен за унищожаването на турската икономика, което ще направя (ако е необходимо)", допълва американският президент.

Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин съобщи вчера, че се готвят нови санкции срещу Турция, ако не се постигне споразумение за спиране на огъня в Северна Сирия, предаде Франс прес.

Той заяви пред журналисти, че санкциите могат да засегнат турски министерства или промишления сектор. Списъкът с потенциалните мишени на санкциите е бил предаден на държавния секретар Майк Помпейо и на вицепрезидента Майк Пенс, които ще се срещнат с Ердоган в Турция.

Тръмп също каза на вчерашната си пресконференция с италианския президент Серджо Матарела, че ако Пенс не се споразумее с Ердоган по сирийския въпрос, САЩ ще наложат опустошителни санкции на Турция.

"Президентът поличи писмото, напълно го отхвърли и го пусна в кошчето", казва за ВВС източник от администрацията на Ердоган. 

Според източника, турският президент бил особено ядосан на езика "като от съблекалнята", който Тръмп употребява в официална кореспонденция между държавни глави. Фактически, той е наредил начало на офанзивата в Сирия в същия ден, в който получил обидното писмо. 

 
/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове