Тръмп посочи праг за успех на САЩ срещу вируса - до 200 000 жертви

Тръмп посочи праг за успех на САЩ срещу вируса - до 200 000 жертви - картинка 1

Тръмп посочи праг за успех на САЩ срещу вируса - до 200 000 жертви

Действията на американските власти могат да бъдат сметнати за успешни, ако броят на жертвите на новия коронавирус е под 200 000 души. Това заяви на пресконференция в Белия дом в неделя американският президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Помислете за тази бройка: 2,2 милиона души можеха да загинат, ако не бяхме направили нищо", коментира Тръмп.

"Ако можем да намалим този показател до 200 000 души, то, колкото и да е ужасна тази цифра, ще означава, че всички ние сме си свършили добре работата", каза Тръмп.

По-рано през деня ръководителят на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи каза, че е възможно броят на починалите в страната да се окаже между 100 и 200 хиляди души. Фаучи посочи, че в крайна сметка в САЩ вероятно ще има милиони заразени с новия коронавирус.

 

Според данни на университета Джонс Хопкинс заразените в САЩ са над 139 000, а починалите - над 2400.

Тръмп обяви в неделя удължаване на федералната препоръка за доброволна социална изолация с още един месец - до края на април, въпреки че неотдавна заяви желание ограничителните мерки да останат в сила най-късно до католическия Великден, който тази година е на 12 април.

 

Обявеният първоначално 15-дневен период на социална изолация изтича днес. Федералните указания препоръчват да се избягват събирания на много хора на едно място, а възрастните и хората със здравословни проблеми да си стоят у дома. Американците са призовани да работят от вкъщи и да избягват ресторанти, барове, несъществени пътувания и пазарувания. На много места на местно равнище са въведени по-строги ограничения за социалните контакти и придвижването, отбелязва АП.

 

На същата пресконференция Тръмп заяви, че е готов да си направи втори тест за коронавирус, но уточни, че няма симптомите, характерни за болестта. Президентът припомни препоръката на лекарите да се правят тестове само ако се наблюдават характерните симптоми за болестта.
Той беше подложен на тест на 14 март. На следващия ден неговият личен лекар съобщи, че резултатът е отрицателен.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове