Тръмп се съгласи да започне предаването на властта на Байдън

Тръмп се съгласи да започне предаването на властта на Байдън - картинка 1

Действащият президент обаче все още отказва да признае поражението си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди да започне предаването на властта на избрания да заеме поста му Джо Байдън, след като шефката на правителствените служби призна втория за "очевидния победител" в изборите от 3 ноември, предадоха световните агенции. 

След седмици опити да хвърли съмнение върху честността на изборите и неуспешни усилия да ги оспори в съда републиканският президент съобщи в туитър, че е разпоредил на службите да сътрудничат на идващата администрация, но пак отказа да признае поражението си.

 

По-рано администраторката на Общите служби Емили Мърфи даде зелена светлина на Байдън да координира действията си с федералните служби до встъпването си в длъжност на 20 януари. Тя се обоснова с "неотдавнашни развития, включващи правни оспорвания и удостоверяване на резултатите". В събота съдия в Пенсилвания отхвърли иск на екипа на Тръмп, оспорващ победата на Байдън в този ключов щат. Вчера друг такъв щат, Мичиган, също удостовери победата на демократа. Все повече републиканци я признават, след като седмици търпяха необоснованите твърдения на Тръмп, че тя му е "открадната".

“Моля да знаете, че стигнах до решението си независимо, основавайки се на закона и на наличните факти. Не съм била под пряк или косвен натиск от никой представител на изпълнителната власт - включително от тези, котито работят в Белия дом или в Администрацията на общите служби, що се отнася до същината и времето на моето решение", написа назначената от Тръмп Мърфи в писмо до Байдън.

Минути след него Тръмп написа в туитър: “Ще продължим добрата битка и вярвам, че ще надделеем! Въпреки това, в най-добрия интерес на нашата страна, аз препоръчвам на Емили и на нейния екип да направи каквото трябва, що се отнася до първоначалните протоколи, и казах на моя екип да направи същото."

Асошиейтед прес отбелязва, че Мърфи е била изправена пред критики от демократи и републиканци за това, че не е започнала преходния процес по-рано и е попречила на екипа на Байдън да работи с агенциите за персонала по плановете за неговата администрация. Закъснението отне на Байдън достъпа до свръхсекретните брифинги по националната сигурност и затрудни опитите на екипа му да започне да съставя своите планове за отговор на коронавирусната пандемия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове