Тръмп спечели номинацията за президент на Републиканската партия

Тръмп спечели номинацията за президент на Републиканската партия - картинка 1
Снимка: Reuters

За първи път милиардерът повежда в проучванията пред Клинтън

Милиардерът Доналд Тръмп е набрал необходимия брой делегати, за да получи номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ, съобщава „Асошиейтед прес”, позовавайки се на собствено преброяване и допълвайки, че с това Тръмп увенчава с успех неочаквания си възход, койтохвърли в смут политическата система и подготви почвата за тежка предизборна кампания през есента срещу представителя на Демократическата партия. 

За спечелването на номинацията на Републиканската партия са необходими 1 237 делегати, като според информационната агенция Тръмп вече бил набрал 1 238

Междувременно строителният магнат получи подкрепата на бившия претендент във вътрешнопартийната надпревара Рик Санторум. Бившият сенатор от Пенсилвания каза, че е бил "спечелен" за каузата на милиардера, след като е видял списъка с потенциалните му номинации за Върховния съд.

"Най-важният въпрос е да бъде опазена конституцията на тази страна, а един либерален Върховен съд ще я унищожи", изтъкна той.

ЕРА
Снимка: ЕРА

Тази седмица има още добри новини за Тръмп. За първи път в дългата кандидатпрезидентска кампания в САЩ той изпревари претендента за номинацията на демократите Хилъри Клинтън, макар и с малко. Според RealClearPolitics, които изчисляват средния резултат от последните национални проучвания, процентите са 43.4 срещу 43.2 в полза на милиардера. Двуцифрената преднина, на която Клинтън се радваше през последните няколко месеца, се стопи. Но как се случи това?

На първо място, републиканците започнаха да се обединяват около Тръмп, посочва анализ на ВВС. Въпреки че някои продължават да клонят към независим консервативен кандидат, партията малко по малко приема своя претендент. Според проучване на Washington Post 85% от републиканците смятат да гласуват за Тръмп. Що се отнася до републиканските лидери, те или ще подкрепят милиардера, или ще се постараят да изчезнат от сцената. Макар все още да има значителен интерес към трети кандидат – 44% от анкетираните от Washington Post казват, че искат да имат друг избор, с всеки изминал ден това става все по-малко възможно.

Припомняме, че освен това Клинтън се намира в центъра на скандал относно сигурността на имейлите си и тази седмица беше остро критикувана от Държавния департамент за това, че е използвала личната си електронна поща за официални цели без одобрение. Ако разследването на ФБР заключи, че начинът, по който е боравила с класифицирана информация, представлява престъпление, това може да помете надеждите й за Белия дом.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове