Тръмп спря американското финансиране на СЗО

Тръмп спря американското финансиране на СЗО - картинка 1

"Загрижени сме дали по време на пандемията щедростта на САЩ е използвана по възможно най-добрия начин"

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация (СЗО), която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваляла в отговора си на пандемията, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.
"Светът получи много фалшиви информации (от СЗО) относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали", добави той.

По думите на Тръмп едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й по думите му решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай.

 

"За щастие те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пътници от Китай, с което спасих невероятно количество животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат", заяви президентът, цитиран от ТАСС. Той добави, че експертите от СЗО са се доверили на информацията на китайските власти и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек.

"Те ни говореха, че не е необходимо да се забранява придвижването, когато ние въведохме забрана на влизането", отбеляза Тръмп. "Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света вероятно се е увеличил 20 пъти, а може би и много повече", каза американският президент.

Той каза също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.
Съединените щати са най-големият спонсор на базираната в Женева организация с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15 процента от бюджета й, отбелязва Ройтерс.

Гутериш посочи в изявление, че сега "не е времето да се съкращават средствата за операциите на Световната здравна организация или на всяка друга хуманитарна организация в борбата срещу вируса", съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Сега е време за единство, международната общност трябва да работи заедно, в солидарност, за да спре вирусът и трагичните му последици", добави шефът на ООН.
"Моето убеждение е, че СЗО трябва да бъде подкрепяна, защото тя е от съществено значение за усилите на света да спечели войната срещу COVID-19", посочи още Гутериш, цитиран от Франс прес.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове