Тръмп vs. папа Франциск: Словесни престрелки за гласовете на американските католици

Тръмп vs. папа Франциск: Словесни престрелки за гласовете на американските католици - картинка 1
Снимка: Reuters

Водачът на католическата църква и водещият претендент на Републиканската партия влязоха в задочен спор заради имигрантите от Мексико

9/Папата се намеси в предизборната кампания в САЩ с критичен коментар за възгледите на претендента за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп.

"Доналд Тръмп не може да твърди, че е християнин", заяви папа Франциск по повод желанието на кандидата за президент на САЩ да построи ограда по границата на страната с Мексико, която да ограничи влизането на нелегални имигранти. В отговор Тръмп увери, че уважава много папа Франциск, но на предизборна проява в Южна Каролина заяви, че е срамно религиозен лидер да постави под съмнение вярата на даден човек.

"Не обичам да се карам с папата",

каза Тръмп, уверявайки, че първите му думи по адрес на Франциск са били изтълкувани погрешно и че главата на Римокатолическата църква не е наясно с реалностите на трафика на хора на границата между Съединените щати и Мексико.

"Уважавам много папата. Харесвам неговата личност, харесвам това, което той представлява, и изпитвам голямо уважение към неговия пост",

каза Тръмп с помирителен тон.

За водещия претендент за номинацията на републиканците е нещо обичайно да променя по такъв начин позицията си на 180 градуса, отбелязва "Франс прес", цитирана от dnevnik.bg. От началото на кампанията той отговаря систематично на атаките срещу него, за да докаже своята твърдост, но след това няма никакви скрупули да омаловажи съответното си експлозивно изказване.

Първоначалната остра реакция на Тръмп на коментарите на папата

не означава непременно, че той си е направил лошо политическата сметка,

отбелязва още агенцията. Две трети от жителите на щата Южна Каролина, където утре ще бъдат произведени първични избори на републиканците, са протестанти.

Любопитно е, че съперниците на Тръмп в републиканския лагер го подкрепиха в задочния му спор с Франциск. Джеб Буш и Марко Рубио, и двамата католици, призоваха папата да си остане религиозен лидер и да не навлиза в политическите дебати.

Ексцентричният милиардер обеща да издигне стена по границата на САЩ с Мексико от Тексас до Калифорния и да прогони 11 милиона незаконно пребиваващи в страната чужденци, ако бъде избран за президент.

Американският новинарски сайт "Бъзфийд" (BuzzFeed) разпространи вчера старо интервю на Тръмп от 2002 г., в което той подкрепя идеята за военна операция срещу Ирак на Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс.

В Южна Каролина Тръмп увери, че до инвазията в Ирак на следващата година той вече си е бил променил позицията.

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове