„Туморът“ на българското общество

„Туморът“ на българското общество - картинка 1

Болни сме, много даже...

Те са сред нас. Те се назовават „патриоти“. Те бият и наказват по своя воля. Когото те решат. Те мразят ромите, бежанците, турците и всички, които са „по-долу от тях“. Те са хората, които раздават правосъдие чрез шамари и ритници. Иван Бедров ги нарича „белите джихадисти на България“.

Да, това са всичи онези българи, които бият бежанци и роми. Повлияни от случката с битото циганче в Овчеполци, искаме да кажем няколко неща. Първото, и най-важното от тях е необходимостта да изясним какво означава всъщност „патриотизъм“. За да сме максимално обективни, ще цитираме определенията за думата в „Уикипедия“ и в Българския тълковен речник:

Уикипедия: Патриотизъм (на гръцки: πατριώτης — съотечественик, πατρίς - отечество) означава любов, обич към родината и желанието за опазването ѝ. Възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции. Патриотизмът на дело изисква безкористна и всеотдайна работа за въздигане на народа и родината.

Български тълковен речник: Любов и преданост към отечеството; родолюбие.

Както виждаме никъде не пише, че патриотизмът се изразява в бой и насилие. Виновни са другите. Виновни са различните. Защото според „патриотите“ те са лоши и желаят да ни завладеят.

Но, за да не говорим без примери, ето ги и тях:

„Националист съм и защитавам гордо държавата си“, казва един, след като е пребил по-малко циганче, само защото е циганче.

„Ние винаги ще бъдем с теб, народе мой, защото те обичаме“, крещи друг, след като е преджобил, понабил и вързал със свински опашки непознати чужденци.

„Ударих го и той падна на земята, започна да вика – аллах, маллах“, хвали се по телезията трети.

И така ден след ден, тези псевдопатриоти раздават шамари и ритници, изземвайки по някакъв начин функцията на държавата. Защото по Конституция единствено тя има репресивна функция, и то тя пак трябва да е в съответствие със закона.

Виждате ли тук не става дума дали обичаме България или не. Естествено, че я обичаме.

Но този национализъм идва малко в повече. Не може и не трябва шепа хора да решават на своя глава кой трябва да се нарита в задника и кой не. Иска ни се да вярваме, че тези хора ще си преосмислят ценностите и ще оставят компетентните органи да си вършат работата, по отношение на нелегалните мигранти или ромските набези.

 Сигурно ще кажете, че държавата не си върши задълженията и затова трябва да вземем нещата в свои ръце. Но, замислете се, ако така стане, няма ли да настъпи тотална анархия. А това вече би било пагубно за българския народ.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове