Турция атакува позиции на кюрдите в Сирия

Турция атакува позиции на кюрдите в Сирия - картинка 1

Две атаки в рамките на 24 часа

7/ Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу предупреди, че ако е необходимо, страната му ще предприеме военна акция срещу сирийските кюрдски бойци от Партията на демократичния съюз, които Анкара определя като терористична група.


По-рано в събота турските медии съобщиха, че турската артилерия е нанесла удари по цели на кюрдските позиции в Северна Сирия. Появиха се и съобщения за престрелки между турските въоръжени сили и сирийската армия в провинция Латакия.

Рано тази сутрин стана ясно, че Турция е атакувала за втори път в рамките на 24 часа.

Турската армия бомбардира сектори, контролирани от силите на сирийските кюрди в провинция Алепо, в северна Сирия, съобщи АФП, като се позовава на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. Според директора на организацията Рами Абдел Рахман турската артилерия е обстрелвала сектори, които Частите за защита на народа (YPG) неотдавна са отвоювали от ислямистките бунтовници в провинция Алепо и по-специално района на град Миниг. Турските бомбардировки били насочени срещу военното летище на Миниг, което кюрдите завзеха на 10 февруари. Те започнаха малко след изявление на турския премиер Ахмет Давутоглу, който заплаши с военна акция срещу сирийските кюрдски бойци от Партията на демократичния съюз, които Анкара определя като терористична група.


Подкрепяни от атаките на руската авиация кюрдските бойци завзеха преди дни ВВС базата и град Миниг, разположени на север от големия град Алепо и на десетина километра от турската граница. Сирийските правителствени сили загубиха контрола на базата в Миниг през 2013 г, две години след началото на конфликта в Сирия. 
Държавният департамент на САЩ призова Турция и сирийските кюрди да се съсредоточат в борбата срещу общата заплаха на „Ислямска държава“ и да прекратят сблъсъците и обстрелите помежду си. 
Въоръжените сили на Турция са открили артилерийски огън по позициите на сирийската армия в северозападната част на провинция Латакия. Турската артилерия откри огън по позициите на сирийската армия в района на планината Алия в северозападна Латакия. От турска територия долетяха няколко снаряда, разкри източник от сирийската армия. В близост до сирийско-турската граница е избухнала престрелка между представители на турската полиция и войските на режима на Асад, съобщи Анадолската агенция. По време на инцидент по границата турската полиция е отговорила на мимолетен обстрел от страна на сирийската правителствена армия срещу нея в района на град Калибогаз в провинцията Хатай.

/30

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове