Турция обяви, че санкциите на ЕС няма да спрат сондажите ѝ край Кипър

Турция обяви, че санкциите на ЕС няма да спрат сондажите ѝ край Кипър - картинка 1

Анкара също така обвинява ЕС, че не споменава в позициите си т.нар. Севернокипърска турска република, призната единствено от Турция

Турското външно министерство обяви, че няма да се откаже от сондажите за газ и петрол край Кипър независимо от решението на европейските лидери да бъдат въведени санкции срещу страната, предаде "Ройтерс".

Според позиция на министерството, разпространена след снощното формално одобрение на санкциите, Европейският съюз е показал колко "предубеден и пристрастен" е по въпроса за Кипър.

Анкара също така обвинява ЕС, че не споменава в позициите си т.нар. Севернокипърска турска република, призната единствено от Турция. Затова решението няма "дори най-малко да повлияе на решимостта ни да продължим с дейностите в Източното Средиземноморие", се казва още в позицията.

Европейските лидери многократно са посочвали, че стоят зад позицията на Република Кипър като страна, членуваща в блока.

Външните министри на Германия, Австрия и Холандия заявиха, че действията на Анкара от последните седмици са неприемливи. Министрите формално одобриха санкции с предимно символичен характер:

- пакетът включва орязване на 146 млн. евро от предприсъединителните фондове за Турция, с които страната да постигне стандартите на ЕС

- замразява се инвестиционната дейност на Европейската инвестиционна банка в Турция

- замразява се и турско-европейското авиационно споразумение

- спират поредицата от разговори с Анкара на високо ниво за икономиката, енергетиката, транспорта и земеделието

- в случай на несъобразяване или последващо ескалиране на напрежението ЕС е готов да нови фокусирани мерки срещу физически лиза и компании, свързани със сондажите.

Така 27 от страните членки подкрепиха Кипър, макар че в Никозия призоваваха за доста по-решителни действия.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове