Турция обвини САЩ в лицемерие

Турция обвини САЩ в лицемерие - картинка 1
Снимка: daylimail.co.uk

Причината: подкрепа за сирийските кюрди

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини САЩ в лицемерие заради сирийските кюрди, съобщават местни медии, цитирани от „news.bg”.

Чавушоглу реагира остро на снимки с американски войници от спецчастите, носещи на рамената си отличителни знаци на кюрдските бойци в Сирия по време на операция в Ракка. Според турския топ дипломат това е „неприемливо”.

„Неприемливо е съюзник да използва отличителен знак на Пешмерга. Реагирахме на това. Невъзможно е да се приеме. Това е двоен стандарт и лицемерие”, оплака се външният министър.

Коментирайки снимките, Пентагонът призна, че спецчастите правят каквото могат, за да се „слеят с общността”, за да се защитят и заради тяхната сигурност.

EPA
Мевлют Чавушоглу
Снимка: EPA

„Франс прес” разпространи снимки с въоръжени мъже в униформи, които са от Сирийските демократични сили. На тях има и от специалните американски части в северната сирийска провинция Ракка. Снимките са от 25 май.

На 24 май американски, сирийски и кюрдски сили започнаха операция срещу бастиона на ДАЕШ („Ислямска държава”).

Турция възприема сирийските кюрди за част от Кюрдската работническа партия (ПКК). Въпреки че САЩ определят ПКК за терористична организация, Вашингтон не възприема по същия начин сирийските кюрди. Това доведе до противоречия между Анкара и Вашингтон.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове