Турция получи разрешение за обиск на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

Турция получи разрешение за обиск на консулството на Саудитска Арабия в Истанбул - картинка 1

Последният кадър - Кашоги влиза в консулството

Снимка: BBC News

Причината – разследването на обстоятелствата около изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги

Турските власти са получили разрешение за обиск на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул в рамките на разследването на обстоятелствата около изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха турски и световни медии.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е съобщил за полученото разрешение и е заявил, че саудитската страна е отворена за сътрудничество по въпроса, съобщава в. "Дейли сабах", цитиран от ТАСС.

Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой заяви, че развитията по темата се следят изкъсо от самото начало от съдебните власти, полицията и разузнаването на Турция, предаде Анадолската агенция.

Снимка: Reuters 

"Разследването, което бе предприето от съответните власти за изясняване на съдбата на споменатото лице, продължава усилено", каза Аксой.

Той добави, че макар сградата на консулството да се ползва с неприкосновеност по силата на Виенската конвенция, властите на държавата домакин може да извършват проверки със съгласието на ръководителя на дипломатическата мисия.

"Саудитските власти обявиха, че са отворени за сътрудничество и че в сградата може да бъде извършена проверка. В рамките на разследването ще бъде извършена проверка в сградата на консулството", заяви говорителят на турското външно министерство.

59-годишният Джамал Кашоги е дългогодишен саудитски журналист, чуждестранен кореспондент, редактор и коментатор, чиято работа е предизвиквала в миналото полемика в ултраконсервативното саудитско кралство.

Снимка: Reuters

Той замина в самоналожено изгнание в САЩ след издигането на принц Мохамед бин Салман, посочен за престолонаследник от неговия баща – 82-годишният крал Салман.

Кашоги е в неизвестност от 13 ч. на 2 октомври, когато влязъл в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Турската полиция смята, че той е бил убит в консулството, посочиха в събота вечерта турски отговорни представители, пожелали анонимност. Рияд отхвърля тези твърдения.

Снимка: Reuters

Същевременно Европейската комисия съобщи, че следи отблизо случая с журналиста Джамал Кашоги.

Говорителят добави, че ЕК очаква от саудитските власти да съобщят какво се е случило с журналиста след изчезването му. Както цялата международна общност, очакваме пояснения от властите в Рияд, допълни говорителят.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове