Турция предлага наземна операция в Сирия

Турция предлага наземна операция в Сирия - картинка 1

Турски военни части, разположени на границата със Сирия

Снимка: independent.co.uk

Коалицията, водена от САЩ, и Русия трябва да участват, за да свърши войната, твърдят източници от правителството в Анкара

8/ Турция ще предложи на международната коалиция, водена от САЩ и на Русия да вземат участие в обща военна операция на територията на Сирия, за да бъде сложен край на продължаващата вече 5 години война. Това заявява пред Ройтерс източник от правителството в Анкара.

Според него без наземна операция борбата срещу "Ислямска държава" няма да свърши скоро, но Турция няма намерения да носи сама цялата отговорност и да провежда самостоятелни военни действия.

"В момента водим преговори с нашите съюзници. Ако постигнем съгласия, Турция ще участва в евентуална наземна операция", уточнява източникът.

Припомняме, че това изказване идва на фона на многобройни съобщения в последните няколко дни, че Турция струпва военни части и техника по границата със Сирия.

Вчера външният министър на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубеир заяви, че страната му се отнася много сериозно към възможността да изпрати военни части в Сирия. "Ще изчакаме да видим дали договореното от САЩ и Русия прекратяване на огъня ще проработи", каза той. Ако не, саудитите са готови да изпратят части, които да се включат в бъдеща, водена от САЩ коалиция, която да проведе мащабна наземна операция за унищожаване на "Ислямска държава", но и за окончателно сваляне на Башар Асад от власт. "И все пак, кога това ще стане не зависи от нас", поясни Ал-Джубеир.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове