Турция с безвизов режим за ЕС

Турция с безвизов режим за ЕС - картинка 1

Очаква се утре Европейската комисия да препоръча радикалното облекчаване на условията за пътуване на турските граждани

Седемдесет и пет милиона турци са на път да получат безвизов режим за ЕС, въпреки че страната им не изпълнява основни цели, заложени в споразумението за размяна на бежанци, пише британският вестник "Дейли телеграф".


Очаква се утре Европейската комисия да препоръча радикалното облекчаване на условията за пътуване на турските граждани. Отстъпката е предвидена от споразумението, съгласно което Анкара ще получи 6 милиарда долара като "помощ за депортации". Договорката доведе до рязко понижаване на броя на бежанците, опитващи се да влязат в Европа.


Турция предупреди, че ще скъса споразумението, ако не получи облекчен визов режим, който автоматично ще даде на гражданите й достъп до Шенгенската зона за срок от до 90 дни. Това крие риск хиляди мигранти отново да тръгнат през Егейско море към Европа, отбелязва вестникът и напомня, че във Великобритания е в разгара си кампанията преди референдума за оставане или излизане от ЕС. Откакто споразумението влезе в сила, броят на преминаванията към Европа спадна от няколко хиляди души дневно на по-малко от 100.


Но източници от ЕС признават, че Турция е покрила само около 60 от 72-та критерия за безвизов режим. Това важи и за въвеждането на защитени от фалшификации биометрични паспорти, без които турците няма да могат да се възползват от либерализацията на визите. Не е реформирано и законодателството в областта на тероризма, не са приети мерки за защита на данните и борбата с корупцията, отбелязва "Файненшъл таймс".


Европейските представители бързат да потвърдят, че са изпълнени колкото може повече условия преди утрешния краен срок за отправяне на препоръки за либерализиране на визовия режим. Беше съобщено, че Турция е наела частен самолет, за да може подписаният документ ще бъде внесен в Съвета на Европа в Страсбург.


След това предложението ще бъде представено на Европейския парламент и на лидерите на страните от ЕС на срещата на върха на 28 юни, пет дни след британския референдум, пише вестникът.


Изданието отбелязва, че говорителката на ЕК Мина Андреева е отказала да коментира отделните мерки, но е заявила, че Турция е положила "доста усилия през последните седмици и дни, за да изпълни критериите".


Косово също се очаква скоро да получи безвизов режим. Заедно с визовата либерализация, дадена неотдавна на Грузия и Украйна, това означава значително облекчаване на правилата за пътуване за 127 милиона души в момент, когато ЕС се бори да гарантира сигурността на външните си граници, предпазвайки се от нелегални мигранти и риска от проникване на терористи, коментира "Дейли телеграф".


Вестникът напомня, че утре в Брюксел предстоят още две важни събития - ЕК да разреши на Германия и Австрия да удължат с още шест месеца граничния си контрол, както и да обяви как ще бъде променен Дъблинският регламент.

източник: БТА

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове