Турция заплаши САЩ да намери алтернатива на изтребителите F-35

Турция заплаши САЩ да намери алтернатива на изтребителите F-35 - картинка 1

САЩ иска Турция да отмени закупуването на руски противовъздушни ракетни системи С-400. "Има и самолети руско производство", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу

Турция ще намери алтернатива на изтребителите F-35 в случай, че САЩ откажат да ги доставят. Това предупреди турският външен министър Мевлют Чавушоглу в ефира на турската телевизия NTV.

"Има F-35, има и самолети руско производство. Ако не успее да придобие F-35, Турция ще закупи аналогични самолети от други страни. И това ще продължи, докато не започне производство на наши собствени изтребители от пето поколение", коментира Чавушоглу.

 

По думите му от САЩ излизат противоречиви изявления по повод по-нататъшното участие на Турция в програмата F-35.

"Вече ни беше предаден четвърти такъв самолет", добави турският първи дипломат.

САЩ заплашват Турция да спрат доставките на F-35 заради придобиването от Анкара на руски противовъздушни ракетни системи С-400. Вашингтон твърди, че системите С-400 са несъвместими със стандартите на НАТО и заплашва с налагането на санкции за придобиването им.

 

В същото време Анкара многократно е заявявала, че няма да се откаже от закупуването на С-400, а първата партида от системи за противовъздушна отбрана ще пристигне в страната през юли.

Както писаха някои медии, използването на F-35 от Турция заедно със зенитно-ракетните комплекси С-400 може да доведе до разкриването на секретните технологии на тези "стелт" изтребители.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове