Туристическият бранш настоява за масово ваксиниране на персонала

Туристическият бранш настоява за масово ваксиниране на персонала - картинка 1

"Заповеди в последния момент означават само едно - всички потребители си губят парите“

Туризмът е на път да стане първият отрасъл, в който ваксинирането на персонала ще се превърне в норма. Въпреки, че имунизацията срещу COVID-19 е доброволна, работодателите в туризма все повече се обединяват около мнението, че това ще е гаранция за безопасен и успешен бизнес.

"Ваксинацията на персонала е една от най-важните стъпки за рестартиране на туризма, който е най-пострадалият сектор от пандемията", обяви пред БНР Павлина Иванова, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“. „Това ще е важно за служителите в офиса, за екскурзоводите, за шофьорите на трансферните автобуси, за всички, които са в досег с туристите, и е много важно, за да бъдем безопасна дестинация, да бъдем ваксинирани“, каза тя.

Днес представители на туристически агенции, екскурзоводи, ресторантьори и хотелиери се срещат със здравния министър Костадин Ангелов, за да обсъдят подготовката за предстоящия летен туристически сезон и отварянето на заведенията.

Туроператорите ще настояват за влизащите в страната чуждестранни туристи с ваксинационен сертификат да отпадне изискването за представяне на PCR тест, обявиха от Обединение "Бъдеще за туризма". Също така ще бъдат обсъдени и цените на тестовете, които се правят в медицинските центрове в страната и по границата, защото на места те са доста завишени. 

Представителите на туристическия бизнес ще настояват и за изработването на правила, чрез които да станат отново възможни автобусните екскурзии, както и възстановяването на конгресния туризъм. 

От Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) засега смятат, че не трябва да се месят в решението на своите служители дали да си поставят ваксина.

"По тази тема не сме правили вътрешни проучвания за нагласите на нашите членове и служители в заведенията. Смятаме, че това е лично решение на всеки един български гражданин и ние нямаме намерение да заемаме страна "за" или "против" масовата ваксинация", се казва в позиция на двете сдружения.

От СЗБ и БАЗ обаче ще настояват министър Ангелов да поеме ясен ангажимент, че ресторанти, кафенета, механи и сладкарници ще бъдат отворени от 1 март, а две седмици по-късно и нощните барове и дискотеките.

"Това ще ни даде възможност да заредим заведенията със стока и да пренаемем персонал навреме", заяви Емил Коларов, председател на СЗБ.

За предвидимост на заповедите за налагане на ограничителни мерки ще настояват и туроператорите.

"Заповеди в последния момент означават само едно - всички потребители си губят парите“, смятат от Обединение "Бъдеще за туризма".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове