Апелативният съд на Турция отхвърли осъдителни присъди срещу 275 души, включително високопоставени офицери, обвинени в подготвяне на преврат, съобщава БиБиСи.

Съдът реши, че няма доказателства за съществуването на тайна ултранационалистическа организация в Турция, наречена „Ергенекон”.

През 2013 година офицери, журналисти, адвокати и учени бяха признати за виновни за подготовка на преврат с цел сваляне на тогавашния премиер Реджеп Ердоган.

Решението на съда може да доведе до начало на нов процес.

Случаят „Ергенекон” е един от най-големите в модерната история на Турция, противопоставяйки управляващата Партията на справедливостта и развитието срещу армията.

Съдебните процеси се провеждаха при засилени мерки за сигурност в Силиврия, извън Истанбул. Полицията многократно използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да държи на дистанция протестиращи.

Най-високопоставеният сред съдените е бившият шеф на Генералния щаб Илкер Башбух, който получи доживотна присъда. На други 16 също бяха наложени доживотни присъди.

Според Апелативния съд по време на процеса е имало нарушения на процедурите, включително незаконно следене и претърсвания.

Башбух беше освободен през март 2014 година, след като Конституционният съд на Турция отхвърли присъдата, позовавайки се на юридическа техника. Той ръководеше армията от 2008 до 2010 година.

В периода 1960-1997 година турските въоръжени сили свалиха четири граждански правителства.

Стотици военни бяха арестувани по време на петгодишно разследване преди „Ергенекон”.