Турският президент Ердоган критикува ЕС

Турският президент Ердоган критикува ЕС - картинка 1

"Четири месеца" закъснение в отпускането на средствата, обещани на Турция за сирийските бежанци

7/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува днес ЕС за мудността в отпускането на 3 милиарда евро, предназначени за подпомагане на 2,7 милиона сирийски бежанци, живеещи в Турция, предаде БТА.


Стават вече четири месеца и ние все още чакаме те да ни ги дадат, каза Ердоган в реч в Анкара в момент, когато страните от ЕС участват в извънредна среща на върха в Брюксел заедно с Турция, посветена на проблема с мигрантите.
Премиерът /Ахмет Давутоглу/ е сега в Брюксел. Надявам се, че той ще се върне с тези пари, каза Ердоган, който вече няколко пъти критикува забавянето в отпускането на средствата, обещани в замяна на действия на Турция за овладяване на миграционния поток към Европа.


Ердоган осъди също поведението на европейците на фона на миграционната криза и отказа им като цяло да приемат масово мигрантите в техните страни.
Вижте, те казват "пречете на бежанците да влизат". Добре. Но не ние сме тези, които ги изпращаме, те идват по море и за съжаление повечето от тях умират при преминаването, добави президентът.
Ердоган заяви, че около 100 000 мигранти са били спасени от турската брегова охрана в Егейско море между Турция и Гърция.


Срещата на върха ЕС-Турция има за цел намиране на трайно решение на мигрантската криза, след като европейските страни от месеци имат разногласия за подхода по този проблема.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове