Турското правителство "пое" разпространението на вестници

Турското правителство "пое" разпространението на вестници - картинка 1

Това съобщи вестник "Заман", който в началото на март беше "превзет" от властите

5/Тази сутрин турското правителство сложи ръка на една от най-големите фирми за разпространение на вестници "Джиан Ко". Това съобщи вестник "Заман", над който миналата седмица беше установен контрол от властите в Турция.

Във вторник турските медии съобщиха, че по искане на главния прокурор на Истанбул, съдът ще назначава служители, които ще бъдат отговорни за управлението на медийната група "Джихан". Информационната агенция е част от опозиционната медийна компания „Заман" на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, смятан за един от най-острите критици на президента Ердоган. Този акт на властите идва седмица, след като същото се случи със собствениците на "Заман".

От друга страна прокуратурата в Истанбул поиска главният редактор на вестник „Заман“ Екрем Думанлъ да бъде задържан за обиди и клевети срещу турския президент Реджеп Ердоган.

Въпреки, че не бяха посочени напълно ясни мотиви за одържавяването на най-големия опозиционен вестник в страната, Ердоган обвини лица, свързани с него в заговор за сваляне на правителството, чрез изграждане на мрежа от поддръжници в съдебната система, полицията и медиите.

Със същите обвинения на съда е и бившият главен редактор на англоезичното издание на вестника Бюлент Кенеш.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове