Туск поиска ЕНП да изгони партията на Орбан

Туск поиска ЕНП да изгони партията на Орбан - картинка 1

Туск обвинява Орбан, че "използва пандемията, за да изгради държава на постоянното извънредно положение"

Бившият председател на Европейския съвет и настоящ председател на Европейската народна партия Доналд Туск поиска политическото семейство да изгони управляващата в Унгария "Фидес".

Той отправи призива, след като парламентът в Будапеща даде на премиера Виктор Орбан специални правомощия за срока на извънредното положение заради коронавируса, което обаче няма крайна дата. Действията на Орбан подтикнаха и 13 европейски държави да излязат с обща декларация, за да изразят безпокойство от случилото се.

В писмо до Европейската народна партия Туск обвинява Орбан, че "използва пандемията, за да изгради държава на постоянното извънредно положение", а това е "морално неприемливо", съобщава "Евронюз". Копие от писмото бе публикувано в "Туитър" от кореспондент на телевизията.

 

ЕНП остава разделена за това дали "Фидес" трябва да е част от групата, след като миналата година членството ѝ бе замразено като компромисен вариант за край на скандал с антиевропейски плакати в Унгария. Първото решение бе взето за шест месеца, но към момента е удължено за неопределен срок.

 

 

Туск засяга темата и във видеообръщение, публикувано в "Туитър", където той коментира както действията на Орбан, така и нуждата от общоевропейски отговор на кризата.

"Извънредните мерки" са оправдани в такъв момент, но не и "ако се злоупотребява" с тях. Извънредното положение "не бива да укрепва властта спрямо гражданите". Да се използва пандемията за изграждане на "държава на извънредното положение" е неприемливо.

"Много от вас, дори да са критикували Орбан за предишните му решения, не се съгласиха "Фидес" да бъде изгонена от политическото ни семейство", отбеляза той. Сега приоритет е пандемията, но "ще дойде моментът, когато отново ще трябва да премислите позициите си".

Критиките му обаче далеч не бяха насочени само към Орбан.

"Първото ясно политическо заключение след два месеца пандемия на континента ни е: повече Европа, не по-малко. Битката срещу пандемията не може да има национален характер. Вирусът не уважава граници, той е космополит. Трябва да започнем с незабавни подготовки за масово производство на ваксини", каза Туск във видеото.

Той критикува подхода на пропагандата срещу европейското единство и закъснелите реакции като символ на разпадащ се ЕС. Съюзът същевременно "не може да бъде проект само за добро време, защото няма да оцелее при следващата буря", каза Туск. Според него дискусиите за т.нар. корона облигации трябва да продължат в добър дух. "Ще победим вируса, но не е сигурно дали ще оцелеем като общност."

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове