TV и компютри – предпоставка за диабет

TV и компютри – предпоставка за диабет - картинка 1

Над 3 часа пред екрана променят хормоните на децата

Какво се случва с детето пред екрана на телевизора или пред компютъра? Мислите, че сте наясно с негативите и рисковете?
Британски учени добавят още един - че деца на 9-10 години, които често стоят пред екрана на телевизора, компютъра или смартфона, са склонни да развият диабет тип 2.

Те изследвали 45000 деца от 200 училища в Лондон, Бирмингам и Лестър, които често гледали телевизия и играели компютърни игри, като оценявали метаболитните промени и факторите за сърдечносъдов риск, в това число нивото на глюкоза в кръвта и чувствителността към инсулин – хормонът, който панкреасът произвежда, за да контролира кръвната захар.

18 на сто от анкетираните малчугани прекарвали повече от 3 часа на ден пред екраните. Като момчетата (22%) били по-редовни зрителите в сравнение с момичетата (14%).
Така учените установили, че тези хлапета, които прекарват повече от 3 часа на ден пред екраните, са склонни да развият диабет. Като нивото на мазнини и захар в кръвта, както и маркерите на възпаление и инсулиновата резистентност, били по-високи. Наднорменото тегло – също.
Стойностите на кръвното налягане на децата също се поддържали по-високи в сравнение с тези, които били само час или по-малко пред екрана.

Оказало се, че има директна зависимост между времето прекарано пред екрана и лептина – хормона, който командва апетита и инсулиновата резистентност. А, ако престоят е над 3 часа, рискът от диабет тип 2 е на лице.

Източник: Deccan Chronicle, адаптация Мона Василева/Noviteroditeli.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове