Twitter изтри над 70 хил. профила, свързани с конспиративни движения

Twitter изтри над 70 хил. профила, свързани с конспиративни движения - картинка 1

И YouTube блокира Тръмп - заради "потенциал за насилие"

Социалната мрежа "Туитър" съобщи, че след размириците на Капитолия миналата седмица е преустановила достъпа до над 70 000 профила, свързани с крайнодясното конспиративно движение QAnon, предаде "Асошиейтед прес".

Компанията каза, че с оглед на събитията във Вашингтон, където тълпа от привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп опита да щурмува сградата на Конгреса, предприема действия срещу поведение в интернет, "в резултат на което някой би могъл да пострада извън мрежата".

В много от случаите едно-единствено лице е поддържало редица профили, поради което и броят на засегнатите регистрации в социалната мрежа е толкова голям, отбелязаха от "Туитър".

"Тези профили имат отношение към разпространението в голям мащаб на опасно съдържание, свързано с QAnon, и са се занимавали основно с пропагандирането на тази конспиративна теория в социалната мрежа", посочи компанията.

Започналата в петък голяма чистка в "Туитър" на профили, свързани с QAnon, е част от по-широкообхватни рестриктивни мерки, включително да бъде забранен достъпът на Тръмп до социалната мрежа поради опасения от провокиране на ново насилие, отбелязва "Асошиейтед прес".

В резултат определени потребители на "Туитър" ще загубят последователи, в някои случаи хиляди, заяви компанията.

Конспиративната теория като цяло се основава на непочиващото на факти схващане, че Тръмп води тайна кампания срещу врагове от "дълбоката държава" и мрежа за сексуален трафик на деца, оглавявана от сатанинсти, педофили и канибали. От "Туитър" са предприемали подобни рестриктивни мерки срещу QAnon и преди - например през юли, когато бяха премахнати над 7000 профила.

Компанията обяви още, че от днес ще започне да ограничава разпространението на публикации, нарушаващи политиката й на гражданска почтеност, което ще става чрез забрана за коментирането, харесването и споделянето им в социалната мрежа. Тази политика забранява манипулирането на избори и разпространението на подвеждаща информация за резултатите от тях. При многократно нарушаване на тези правила компанията е предвидила преустановяване на достъпа до съответния профил за постоянно.

Най-голямата платформа за видеосподеляния YouTube последва примера на останалите социални мрежи и блокира профила на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Едно видео е изтрито, съобщиха от платформата, собственост на техногиганта Google. Не е ясно какво е имало на кадрите, но според тях то е нарушавало условията за ползване и е премахнато и "във връзка с притесненията за продължаващия потенциал за насилие". Спрени са и коментарите в канала. Това ще продължи поне седмица според правилата на сайта.

 

По всяка вероятност изтритото видео е коментар на президента пред репортери, в който той критикува социалните мрежи за блокирането му. 

 

Откакто загубата на Тръмп на президентските избори стана ясна, основните социални мрежи - Facebook и Twitter - започнаха да се отнасят много по-строго към съдържанието, което президентът излива в профилите си в техните платформи. Щурмът на Капитолията, за който Тръмп призоваваше своите последователи, бе последната капка и миналата седмица Twitter и Facebook блокираха президента за призоваване към насилие.

Петима загинаха при нахлуването в сградата на американския Конгрес.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове