Търговският регистър може да спре работа до 20 дни заради липса на памет

Търговският регистър може да спре работа до 20 дни заради липса на памет - картинка 1

В момента се рабори по надграждането на Търговския и Имотния регистър, към Агенцията по вписанията, като ежедневно се правят архивни и резервни копия на информацията

Търговският регистър може да спре работа до 20 дни, заради липса на достатъчно свободна памет в дисковете за съхранение на данни. Това се разбира от решение на Агенцията по вписванията да обяви обществена поръчка за 190 хил. лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта, пише Дневник.

Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана за директно договаряне със "Сиенсис" АД, "Ссарм" ЕООД, "Парафлоу Комуникейшънс"ООД и "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД, се вижда от обявлението за поръчката от 12 октомври.

Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Той претърпя срив на 10 август,. като 18 дни нито една от функциите му не работеше. След това те поетапно започнаха да бъдат възстановявани. Сривът бе обяснен първоначално с технически причини, като той доведе до оставката на шефа на агенцията - Зорница Даскалова.

В момента се рабори по надграждането на Търговския и Имотния регистър, към Агенцията по вписанията, като ежедневно се правят архивни и резервни копия на информацията. В ИЦ /Информационен център/ и РИЦ /Резервен информационен център/, има съответно по 30 и 20 терабайта свободна памет, която според обявлението на поръчката е "крайно недосатъчна", защото всеки ден тя намалява с по 1.5 терабайта.

В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина" се казва в решението за поръчката. В него се твърди, че към датата на срива от 10 август възложителят "не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове