Търгът за "Хемус" бил законен, но ще има нов, по-законен

Търгът за "Хемус" бил законен, но ще има нов, по-законен - картинка 1
Снимка: dariknews.bg

Валентин Златев: Нямам никакво отношение към нито една от фирмите

9/Декларирам, че нямам никакво отношение към тези две фирми. Просто Златев и Пеевски са удобни имена. Това заяви по повод спирането на търга за магистрала „Хемус“ председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев след среща на бизнес организации с премиера Борисов. Този въпрос не е бил обсъждан на срещата.

 

„Нямам отношение към този казус, не ме интересува и няма да го обсъждам повече. По слухове никога не съм живял и няма да живея.

 

Ако има някой нещо друго, което да каже – да го сложи на масата. Аз лично бих задавал други два въпроса: как се прави поръчка при отсъствие на пари и къде са тези 800 млн., които трябва да се икономисат от „Хемус”. Това са по интересни въпроси нали, а не какви са слуховете някой с какво е свързан”, подчерта още Златев, цитиран от БГНЕС.

Вчера търгът за доизграждане на аутобана, за който вече са избрани изпълнителите, беше спрян по нареждане на премиера Борисов. По-късно той обясни, че го е направил заради спекулациите, че в избраните консорциуми участват фирми, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на „Лукойл“ Валентин Златев.

Преди това от регионалното министерство обясниха, че че

 

процедурата е прекратена заради липсата на пари.


Разчетите показали, че средствата за пътища по Оперативна програма "Транспорт" в размер на 673 млн. евро щели да стигнат само за магистрала "Струма", за чието довършване Европейската комисия отправи ултиматум, тъй като е част от транспортните коридори на ЕС.

Впрочем това, че парите от новия програмен период ще стигнат единствено за строителството на „Струма“ не само, че не е новина, но и е заявявано от ресорните министри много пъти, както и това, че аутобана от София до Варна ще се довършва с държавни пари, най-вероятно назаем. След изявлението на премиера обаче, днес и регионалният министър Лиляна Павлова заяви пред Нова телевизия, че с решението за спиране на поръчката за магистрала "Хемус" са искали да се разграничат от опитите да бъдат вкарани в зависимости и да покажат, че работят професионално.

Днес Павлова обясни, че автомагистрала „Хемус" ще бъде изградена със средства от държавния бюджет, които влезли в хазната благодарение на ефективната борба с контрабандата. Ще има и промени в процедурата за избор на изпълнител, въпреки че тя била напълно законосъобразна.

„Всяка от тези компании е проверена дали отговаря на изискванията на закона, имената и лицата, за което говорим, не стоят вътре в документите. Те са изрядни и правноиздържани консорциуми”, посочи министър Павлова. „Процедурата е законосъобразна, но говорейки за един ресурс от 800 хиляди лева, не искаме да оставим сянката за нещо скрито и задкулисно, което да се е случило”, уточни Павлова.

 

„Във всяка една голяма поръчка винаги има много интереси. Става въпрос за голям финансов ресурс за стратегическа за страна инфраструктура.

 

11 компании бяха допуснати да участват. След всяка една тръжна процедура тези, които не са избрани започват да обжалват и да намерят някаква причина”, обясни тя в отговор на въпрос защо решението се е взело два месеца след обществената поръчка.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове