"Търсенето на консенсус" за еврото прилича на хибридката за Brexit

"Търсенето на консенсус" за еврото прилича на хибридката за Brexit - картинка 1

"Опит да се реши несъществуващ проблем"

Само да отбележа, че т.нар. търсене на консенсус за еврото в България много прилича на адаптирана за местно ползване версия на хибридката, която изкара Великобритания от Европейския съюз. Извинете, но имам силно дежа вю:

"Ако валутният курс бъде променен, вие на практика се отклонявате от сега съществуващия макроикономически баланс. В това няма никакъв смисъл, поради което досега не е имало такъв прецедент. От тази гледна точка това, което виждам в България, е опит да се реши несъществуващ проблем", каза Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.

"Опит да се реши несъществуващ проблем" е и най-сбитото описание на Brexit, на което аз и много други наблюдатели на процеса настояваме от 2016 г. насам.

 

За пред британската публика хибридката отдалеч се заигра с комплекса за постимперска малоценност и прие образа на лозунга, че Европейският съюз накърнявал суверенитета на кралството някак си. Изфабрикуваната паника с имиграцията, която последва, постепенно нажежи атмосферата до бяло, насищайки публичното пространство с крещящи лъжи (впрочем разпалването на подобна паника беше опитано и у нас, но сме прекалено непривлекателна дестинация и не се получи достатъчно устойчива патаклама). Явно новата стратегия е да се провокира "паника за джоба", заиграваща се със спомена за банковите травми на прехода + шока от гръцката криза, и така да се търси тежък развод с реалността.

Да се върнем във Великобритания. Никакви спокойно изговорени данни и рационални доводи не можаха да се преборят с караконджула на дезинформацията на Острова, защото хората навсякъде по света най-много мразят да им се изтъква, че нещо не разбират.

Имайте предвид, че станах свидетел как мнозина с първокачествено висше юридическо и икономическо образование гласуваха за Брекзит.

Тук не казвам, че референдумите са проблем, защото хората са невежи или глупави. Проблем са, защото при въпроси с висока абстракция, когато резултатите от даден избор са далеч и не могат да се изпитат тук и сега, ние се вторачваме в миналия си опит (който често е неприложим) и настоящите си страхове и губим хоризонта на бъдещата си действителност.

Във Великобритания правителството на Дейвид Камерън подобно на режима на Борисов отдавна играеше двойна игра, консумирайки блага от ЕС и представяйки ги за свои постижения, а, от друга страна, извинявайки се с ЕС за вътрешнополитически проблеми. И когато именно същото правителство бе поставено в позицията да защитава Европейския съюз и неговите предимства, всъщност то не разполагаше с никакъв авторитет по темата и само навреди на каузата.

Положението у нас е огледално - Борисов може понякога да казва, че влизането еврозоната е важна и полезна стъпка за нас, но какъв авторитет е той и на колко господари служи е неизбродна тема.

Експертите, както беше и на Острова, тук са малко и лесни за игнориране и медийно заглушаване.

Та дали да не си опичаме акъла?

Ако клъвнем на подобна нелепа залъгалка, ще сме точно като британците - сами отсекли клона, на който седим, и доволно заслужили всичката си мизерия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове