Тъжният Казанова

Тъжният Казанова - картинка 1

Хемингуей и транзитните жени в живота му

Роден в пуританско семейство от Илинойс, Ърнест Хемингуей цял живот се опитва да се  докаже като ‘мачо’ пред жените и пред света. 

Един от скритите комплекси на писателя е  манията му да се смята за голям любовник - той постоянно се хвали, че е бил с  много и то най-различни жени. Дори взема успокоителни,  за да можел да укроти либидото си...

В писмата си Хемингуей споделя, че имал страшно много и най-различни любовници. Сред тях дори цял "харем"(!) от африканки по време на пътуванията му с ловна цел из Черния континент. Той непрестанно се хвалел със своите любовни авантюри и казвал, че е опитвал всякакъв вид жени - и тънки, и дебели, и красиви, и стари, и много млади, и грозни. Бил дори в леглото на прочутата шпионка Мата Хари...

Агнес фон Куровски, невъзможната
е девет години по-голяма от Ърнест Хемингуей. Тя служи в Червения кръст по време на Първата световна война. Един от нейните пациенти в болницата в Милано, където е разпределена, е 19-годишният войник Ърнест Хемингуей, който се влюбва лудо в нея. Двамата планират да се оженят, но Ърнест се прибира в Америка, а Агнес се жени за офицер.

Хадли Ричардсън, първата

съпруга на Хемингуей. Двамата имат огледални съдби: майки певици и музикантки и бащи, които се самоубиват. Прекарват медения си месец в семейната вила на Хемингуей на езерото Уалуун, но времето е ужасно и двамата се разболяват от пневмония. А според Хемингуей - „от очите на Грейс“. По-късно Хадли и Ърнест се установяват в Париж и той има онова, за което мечтаел с Агнес - „любов с красива жена, удобен апартамент и живот в Европа“.

Полин Пфайфър, втората

съпруга работи за списания като Vanity Fair и Vogue и се запознава с Хемингуей в Париж, започват връзка, тя забременява, Хемингуей се развежда и се жени за нея, като преди това става католик, за да угоди на семейството й. Полин и Ърнест имат двама сина – Патрик и Грегъри. Бракът им продължава десет години – до 1937 г., когато писателят заминава за Испания и там се влюбва в Марта Гелхорн, за която се жени три седмици след развода си с Полин през 1940.

Марта Гелхорн, третата

е един от най-известните военни кореспонденти на ХХ век – журналист и писател. Тя е третата съпруга на Ърнест (от 1940 до 1945 г.). През 1998 г., когато е на 89 години - тежко болна и почти напълно сляпа, тя се самоубива. С Ърнест Хемингуей се срещат по време на Испанската гражданска война, която отразяват. До 1940 година живеят  ту заедно, ту разделени – все пак той е още женен. През 1943 г. вече са мъж и жена и живеят близо до Хавана.  
Тя продължава да работи като военен кореспондент и заминава за Европа, а Хемингуей й пише писмо с текст: „Ти военен кореспондент ли си или жената в леглото ми?“ Не успява да я спре. Развеждат се през 1945 г. „Мисля, че съм най-лошата любовница на всички времена – казва за себе си Марта Гелхорн. - Сексът никога не ме е интересувал. Да се наслаждавам на самия секс за мен винаги е било форма на поражение. Всичко, което получих, бе удоволствието да съм желана.“ Марта е единствената от съпругите на писателя, която сама инициира развода с него.

Мери Уелш е четвъртата

и последна съпруга на Хемингуей, също писателка и журналист. Двамата се срещат през 1944 г. в Париж и стават любовници. По това време Мери е все още омъжена, но скоро се разделя със съпруга си. Двамата с Хемингуей обожават да ловят риба, да гледат корида, да ходят на сафари, да летят с двуместния си самолет (дори катастрофират). Тя е тази, която открива тялото на великия писател. В автобиографията си How it was описва как чула изстрела и видяла „хавлия, цялата в кръв, и парчета плът“. Мери Уелш защитава тезата, че Хемингуей не се е самоубил, а без да иска, е натиснал спусъка, докато е почиствал любимата си пушка.

Някои от жените му твърдят, че всъщност бил доста свенлив и с немалко комплекси. Приятели, които го познавали отблизо, дори казват, че Хемингуей се изчервявал при допир с жените, особено с по-освободените в държанието си, защото всъщност имал малко пуритански възгледи за любовта и брака.

Обобщено:

„Ако двама се обичат един друг, това не може да има щастлив край.“На млади години Хемингуей харесва по-зрелите жени. Първата му съпруга Анди е с десет години по-голяма от него. Тя е по-опитна и в живота, и в любовта. Но когато минава четиридесетте, той започва да харесва главно младите момичета. Жените, с които имал по-продължителна връзка, му послужили по-късно за прототип на героините от неговите романи и разкази. Но никоя от тях не спечелила напълно сърцето му. Той винаги бил нащрек някоя жена да не го "надвие" и да започне да ръководи живота му. Държал твърде много на свободата си.
През последните години от живота си авторът на "Старецът и морето" живее в Кетчъм, щата Айдахо. Някои от неговите биографи твърдят, че вече бил импотентен, затова се чувствал толкова потиснат, неспособен да твори. На два пъти се подлагал на модното тогава в Щатите лечение с електрошок, но без никакъв резултат. Два дни след като се върнал от втория сеанс, се самоубил с изстрел в главата...

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове