Uber за самолети: не и в България

Платформата за самолети вече навлиза и в Европа

5/Историята на приложение UBER започва много отдавна в САЩ, естествено. Преди около 30-35 години в предградията на Ню Йорк се заформя тенденцията всеки, който има кола да взима по един, двама съседа, които са в същата посока. И така, с течение на времето, това се превръща в бизнес.

Вчера разбрахме, че  приложение за мобилен телефон, определено като „Юбер“ за частни самолети, започна да предлага своите услуги и в Европа. Това предаде британският в-к  „Телеграф“, цитиран от „БГНЕС“.

То ще позволява на желаещи да ползват празни места на луксозни частни самолети между градовете Лондон, Париж и Женева. През май ще бъде открита и линия до Ница, а в края на годината и до Москва. Приложението „JetSmarter“ може да се ползва в САЩ от 2013 г., но едва сега идва на европейска почва. В него може да бъде закупен билет за шестместен самолет „Citation“ CJ3, тръгващ от Лондон за Париж в осем часа сутринта днес, за сумата от 749 долара. Полет от Великобритания до Женева пък струва 999 долара.

Билет за осемместен самолет с курс между Лос Анджелис и Сан Франциско пък струва 599 долара.

Приложението също така предоставя и чартърни услуги, което позволява на желаещи да запазят и цял полет на неизползвани частни самолети. До сега приложението е изтеглено от 15 000 души само във Великобритания, а в световен мащаб броят на потребителите, които заплащат за услуги чрез него, се увеличава двойно на всеки три месеца.

Необходимо е да кажем, че платформата Über като цяло не се прие добре от таксиметровата индустрия и срещна съпротивата на регулаторните власти в много страни по света. Германия, Франция, Испания и Холандия спряха услугата. В Брюксел тя също е забранена, както и в Италия и Румъния. Припомняме, че услугата беше достъпна и у нас. Но, през есента на 2015 г. Върховният административен съд потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията за незабавно прекратяване на услугата и в нашата страна.

Той е определи като незаконна и подкопаваща конкуренцията на таксиметровите фирми.

Така, може би обаче популярността на платформата е голяма, защото хиляди потребители я използват ежедневно (говорим естествено за страните, в които не е забранен). Чудим се, обаче как ще ги спрат самолетите, да не извършват полети? Ще ги сваляме ли, какво ще правим? Просто си питаме, де….

А, Uber е изключително популярен в съседна Турция. Миналото лято заради тежкия трафик на мостовете над Босфора, платформата започна да предлага превоз с лодки през пролива, пише „Дневник“. Компанията си партнира с местната фирма за морски транспорт Navette, като се очаква Uber Boat да не представлява значителна част от печалбите й в Турция.

Новото начинание обаче е белег за намерението й да диверсифицира услугата си, като предоставя различни видове транспорт само чрез резервация в мобилното приложение Uber.

И така тази услуга, може би, е много полезна, но само за потребителите. Истината е, че ако се подкопава конкуренцията, тя не бива да се използва. А, друг е въпросът дали платформата за самолети ще бъде приложима в България? Представяте ли си колко българи имат частни самолети? Сигурно се броят на пръсти, но това е само хипотеза… Кой знае, може пък и да почнем да летим частно… някой ден…

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове