Убийство, извършено от университетски преподавател, провокира подписка срещу домашното насилие в Русия

Убийство, извършено от университетски преподавател, провокира подписка срещу домашното насилие в Русия - картинка 1

Доцент по история беше заловен с чифт отрязани женски ръце в раницата

63-годишният доцент по история Олег Соколов е един от най-известните руски експерти по ерата на Наполеон Бонапарт. Преподавател в университета в Санкт Петербург и носител на Ордена на почетния легион, той в момента е основен заподозрян за убийство, извършено с небивала жестокост.

Соколов е изваден в събота от водите река Мойка, минаваща през центъра на Санкт Петербург, видимо пиян.

На гърба си носи раница, в която са открити отрязани женски ръце. Според руските медии той вече е признал пред полицията, че те принадлежат на неговата бивша студентка, сътрудничка и конкубина – 24-годишната Анастасия Йещенко.

При обиск в дома му е намерена женска глава, а камерите за наблюдение, разположени по крайбрежни улици в руския град, са запечатали Соколов да изхвърля пакети. Предложението на следствието е, че той е паднал в реката, опитвайки се да потопи във раницата с ръцете на жертвата и пистолет.

Шокиращата криминална история стана повод за започване на подписка, настояваща за разследване на ръководството на университета, в което Соколов е една от най-ярките фигури. Причината – професорът не за първи път се изкушава от вербално и физическо насилие без това да има последици за него.

Имаше подобен инцидент преди 10 г., когато той е пребил друга своя асистентка, която се оплакала от домашно насилие без каквито и да е последици. Удрял е и Анастасия Йещченко, но никой не е обръщал внимание. Мисля, че е пропуск на администрацията на университета, че не са успели да предотвратят убийството“, казва защитничката на правата на жените Альона Попова.

Повече от 7000 души са се подписали под петицията за разследване на ръководството на университета. Соколов е известно лице в Русия и извън научните среди, тъй като е един от организаторите на исторически възстановки, в които често се въплъщава в ролята на Наполеон – неговият кумир и обект на научните му изследвания.

„Смятам, че императорът е най-великият военачалник на всички времена и от всички държави. Той е брилянтен по време на италианската и на аустрелицката кампании, но след това извършва няколко грешки, защото е човек“, казва Соколов в едно от многобройните си интервюта.

Някои от студентите му днес казват, че професорът е бил спорна личност, склонна към насилие:

„Беше наистина доста ексцентричен човек, който имаше навик да отвързва емоциите си и не се интересуваше от маниерите си“.

След убийството Института за социални науки, икономика и политика в Лион изключи Соколов от научния си комитет както постъпи и Руското военно-историческо дружество. Според адвоката му Соколов е бил воден от „патологична интоксикация или временна невменяемост“. Кремъл нарече убийството „акт на лудост“.

Пред съда Соколов призна за убийството, извършено два дни преди да бъде спасен от ледените води на реката. Според обясненията му той първо застрелял жертвата след семеен скандал, повод за който са били децата му от друг брак. Йещенко е говорела с ненавист за тях по агресивен начин, който той не могъл да понесе. Соколов бе задържан под стража за срок от два месеца.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове