Учени лекуват аутизъм с генно инжинерство

Нов начин за справяне с болестта

Аутизмът има различни генетични причини, повечето от които все още не са известни, пише obekti.bg

При около 1% от хората с аутизъм липсва ген, наречен Shank3, който е жизненоважен за развитието на мозъка. Без него хората развиват типични симптоми на аутизъм, включващи повтарящо се поведение и избягване на социални взаимодействия.

При опити с мишки изследователи от Масачузетския институт по технологии (МИТ) са показали, че могат да премахнат тези поведенчески симптоми, като генът се включи наново на по-късен етап в живота, позволявайки да се образуват правилно връзките в мозъка.

В новото изследване, учените модифицирали мишки чрез генно инженерство, така че генът Shank3 да е изключен по време на ембрионалното им развитие, но да може да се включи чрез добавяне на тамоксифен към храната на мишките, пише Offnews. Когато учените включили Shank3 в млади мишки – на възраст от два до четири и половина месеца, те успели да премахнат повтарящото се поведение и тяхната склонност да избягват социални взаимодействия. Учените открили, че на клетъчно ниво, плътността на дендритните удължения в стриатума на лекуваните мишки се е увеличила значително. Това демокнстрира структурната пластичност на възрастния мозък.

Тревожността на мишките обаче, както и някои смущения на моторната координация не изчезнали. Фен подозира, че това вероятно се дължи на мозъчни пътища, които са се установили необратимо по време на ранното развитие – при тях на практика пластичност липсва.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове