Учени откриха защо на тритона му израстват крайници

Учени откриха защо на тритона му израстват крайници - картинка 1

Откритието може да помогне при лечението на хора и бозайници

Тритоните са обект на завист в животинското царство, когато става дума за подмяна на липсваща тъкан, пише Gizmag. Откъснати крака, ръце или опашки - няма работа, която да е твърде сложна за забележителните регенеративни способности на амфибията. За пръв път учени са открили механизма на повторно израстване на части на тялото – постижение, което може да проправи път към регенерация на мускули при бозайници.
Екип от Университета в Цукуба, Япония, и от Университета в Дейтън, Охайо е изследвал два вида клетки, за които се смята, че изпълняват ключова роля в мускулната регенерация на тритона – клетки от скелетни мускулни влакна и стволови/прогениторни клетки. Прогениторните клетки са клетки, които живеят в мускулните влакна и могат да се превърнат в специализирани мускулни клетки.
Към срещан в Япония вид тритон учените са добавили ген,

който е свързан с червен флуоресциращ протеин и е активен в клетките от скелетни мускулни влакна. Прогениторните клетки пък са били наблюдавани с друг метод. Това е позволило на екипа да проследи процеса на мускулна регенерация.
Оказало се е, че по-младите тритони възстановяват тъканта си предимно чрез прогениторни клетки, а не чрез клетки от скелетни мускулни влакна. За разлика от това, при зрелите животни клетките от скелетни мускулни влакна са регресирали, навлизали са повторно в клетъчен цикъл и след това са генерирали нови мускулни клетки.
Изследователите отбелязват, че тези регенеративни способности трудно биха могли да се възпроизведат при хора, но информацията за механизма ще разшири познанията за регенерацията на тъкани при бозайници и за зарастването на рани.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове