Учени, овладели еволюцията, взимат Нобеловата награда за химия

Учени, овладели еволюцията, взимат Нобеловата награда за химия - картинка 1

Франсис Арнълд е петата жена, която получава Нобела за химияи след Мария Кюри, Ирен Жолио-Кюри, Дороти Крауфут Ходжкин и Ада Йонат

Нобеловата награда по химия за 2018 г. ще си поделят Франсис Арнълд (половината) и на Джордж Смит и сър Грегъри Уинтър (другата половина).

Академията обоснова решението си с това, че тазгодишните лауреати са "поели контрол над еволюцията и са използвали същите принципи - генетични изменения и подбор - за да развият протеини, които решават химични проблеми на човечеството".

Методите им сега са широко развивани, за да промотират по-"зелена" химическа индустрия, за произвеждане на нови материали и устойчиви биогорива, за борба с болести и спасяване на животи, пише dnevnik.bg

Арнълд, която работи в Калифорнийския технически институт (Калтех) е провела първата пряка еволюция на ензими (протеини, които служат като катализатор), които сега се използват за производството на биогорива и лекарства. Тя и петата жена, която получава Нобела за химияи след Мария Кюри, Ирен Жолио-Кюри, Дороти Крауфут Ходжкин и Ада Йонат.

Смит е развил метод, който позволява бактериофаги (вируси, които заразяват и унищожават бактерии) да бъдат използват за развитието на нови протеини. Сър Грегъри Уинтър е използвал същия подход, за да създава нови лекарства - сред които антителна, които могат да неутрализират токсини, да се борят с автоимунни заболявания и да лекуват рак с метастази.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове