Учени предупреждават: Силни земетресения ще засегнaт над 1 млрд. души през 2018 г.

Учени предупреждават: Силни земетресения ще засегнaт над 1 млрд. души през 2018 г. - картинка 1

Малки изменения във въртенето на Земята могат да предизвикат големи промени в кората на планетата и да доведат до движение на тектонични плочи

2018 г. може да донесе силни земетресения по целия свят заради различна скорост на въртене на Земята, предупреждават учени, цитирани от световни агенции.

На ежегодна среща на Американското геоложко общество Ребека Бендик от Университета Монтана и Роджър Билъм от Колорадския университет обясниха разкритията си, че малки изменения във въртенето на Земята могат да предизвикат големи промени в кората на планетата и да доведат до движение на тектонични плочи.

Те прогнозират най-голямо влияние да има в екваториалните региони, където живеят около 1 милиард души.

Корелацията между въртенето на Земята и сеизмичната активност е силна и подсказва, че ще има увеличаване на броя на земетресенията през следващата година, поясни Билъм пред вестник "Гардиън".

Учените са изследвали всички земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер през последното столетие. Те са установили пет периода на увеличена сеизмична активност, която се случва приблизително в интервал от 32 г.

В тези цикли има между 25 и 30 силни земетресения на година. През останалото време средно са около 15 големи земетресения на година, изтъкна той.

Последният период на намаляване на сеизмичната активност започна преди четири години, след унищожителните земетресения в Хаити и Япония през 2010 и 2011 г., при които загинаха над 118 000 души.

"Заключението е ясно. Следващата година трябва да видим значително увеличаване на броя на силните земетресения", прогнозира Билъм.

Учените очакват последните земетресения в Мексико, Иран и Ирак да бъдат последвани от много по-силни през следващата година.

До момента имаме около 6 силни земетресения. В началото на 2018 г. може да имаме 20, смята Билъм.

Откритията на Билъм и Бендик са потвърдени и от други учени. НАСА показа квазипериодични климатични явления като Ел Ниньо, които имат капацитета да променят въртенето на Земята.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове