Учени разгадаха мистерията около загадъчни феномени от Средновековието

Учени разгадаха мистерията около загадъчни феномени от Средновековието - картинка 1

Причината за появата им са силни геомагнитни бури, възникнали в резултат на мощни слънчеви изригвания

Японски учени изясниха естеството на атмосферни феномени над територията на средновековен Китай и Япония през X-XIII век. Оказало се, че причината за появата им са силни геомагнитни бури, възникнали в резултат на мощни слънчеви изригвания.

Най-древните известни на учените свидетелства за феномените, за които се предполага, че съпровождали геомагнитните бури, са свързани с описание на японския поет Фудзивара Тейка от 21-23 февруари 1204 г.

Той оповестил, че в небето се появили загадъчни червени и бели изпарения, които по мнението на специалисти са полярно сияние. Същевременно китайци наблюдавали много петна на Слънцето, а това навежда на мисълта за повишена слънчева активност.


Учените проверили дали подобни описания не се срещат в по-ранни исторически документи.

Било установено, че в Китай и Япония полярни сияния били наблюдавани също по време на китайската династия Сун (960-1279). Много от атмосферните феномени се повтаряли през интервал от 27 дни, а това съответства на периода на завъртане на Слънцето около оста му. При това радиовъглеродният анализ на дървесни пръстени показал, че пикът на тези феномени съвпада със слънчевия максимум.

Учените заключили, че полярните сияния, наблюдавани на територията на Азия преди около 1000 години, са свързани с мощно многократно изхвърляне на коронарна маса от един и същ район на Слънцето.

По мнението на специалистите, сега подобни геомагнитни бури могат да доведат до прекъсване на електроснабдяването както по време на т.нар. събитие Карингтън през 1859 г. Тогава в САЩ и Европа излезли от строя телеграфите, а полярни сияния били наблюдавани в целия свят.
 
БТА
/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове