Украинската песен наистина нарушава регламента на Евровизия - пусната е далеч преди разрешения срок!

Украинската песен наистина нарушава регламента на Евровизия - пусната е далеч преди разрешения срок! - картинка 1

Ако я дисквалифицират, Поли Генова се класира 3-та

Тазгодишното издание на Евровизия беше спечелено от Украйна. Песента "1944" на кримската джаз певица Джамала предизвика спорове дали песен с политическо съдържание трябва да бъде допусната до Евровизия, защото официалните правила на конкурса забраняват това.

Песента разказва за изселването на 380 000 кримски татари по заповед на Сталин в Централна Азия заради подкрепата им за нацистка Германия през Втората световна война. Смята се, че почти половината от тях умират по пътя към Азия, като на наследниците им е позволено да се върнат в Крим едва след краха на Съветския съюз.

Въпреки че в текста никъде не се споменават конкретни исторически факти, нито съвременни такива, посланието е повече от ясно.

"Песента описва точно това, което преживяваме в момента в Украйна", заяви бившата победителка от Евровизия и един от членовете на журито, гласували за Джамала - Руслана.

Но в крайна сметка се оказва, че песента-победител е видяла бял свят през май месец миналата година, т.е нарушава правилата на конкурса, които гласят, че песента-представителка на страна-участник най-рано може да бъде пусната на 1-ви септември.

Певицата се защити в социалната мрежа фейсбук и написа, че „откритата“ песен от май месец миналата година е първоначален вариант, които е преработен.

Ако Украйна все пак бъде дисквалифицирана, това ще бъде прецедент в 61-годишната история на конкурса „Евровизия“.

Нашето момиче Поли пък ще бъде 3-та в класирането.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове