Украински медии: Руски генерал заплашва да взриви АЕЦ Запорожие, ако Украйна се опита да си я върне

Украински медии: Руски генерал заплашва да взриви АЕЦ Запорожие, ако Украйна се опита да си я върне - картинка 1

"Тук ще бъде или руска земя, или изгорена пустиня", казва командирът на гарнизона в най-голямата атомна централа в Европа

Руски генерал заплаши днес да взриви най-голямата атомна електростанция в Европа, ако Украйна се опита да си я върне от превзелите я руски войски.

Русия завзе Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна през март и през последните дни си разменя обвинения с Украйна за обстрел, който по чудо засега не е засегнал нито един от шестте реактора на съоръжението, предизвиквайки застрашаваща цяла Европа ядрена катастрофа.

Началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на Руската федерация генерал-майор Валери Василев, който сега командва гарнизона на Запорожката АЕЦ е казал в обръщение към войниците си, че "тук ще бъде или руска земя, или изгорена пустиня", предаде агенция УНИАН.

 "Тази станция са я строили руските хора за всички братя-славяни", казва Василев в обръщението си. "Сега нацистите решиха да декомунизират нашето общо минало. Затова тук ще бъде или руска свободна земя, или изгорена пустиня! И вие, войници на великата руска армия, сте длъжни да бъдете готови да изпълните важна заповед".

"Както знаете, ние сме минирали всички важни обекти на Запорожката атомна централа. И ние не крием това от врага", казва още генералът. "Ние ги предупредихме. Врагът знае, че станцията ще бъде или руска, или ничия. Ние сме готови за последствията от тази стъпка. И вие трябва да разбирате, че друг път за нас няма. И ако дойде най-строгата заповед, сме длъжни да я изпълним с чест!"

Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната потвърди, че централата наистина е минирана, предаде сайтът НВ.

За речта на Василев съобщават украински медии, позоваващи се на съобщение на държавния оператор на АЕЦ "Енергоатом"; в руските тя не е спомената.

По-рано днес Москва обвини Киев в "ядрен тероризъм", като съобщи, че украинските войски са обстреляли АЕЦ Запорожие и са повредили далекопровод, който руските сили възстановили.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове