Украинският премиер Яценюк хвърля оставка

Украинският премиер Яценюк хвърля оставка - картинка 1

Тя ще бъде внесена във Върховната Рада на 12-ти април

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви готовността си да подаде оставка, съобщи агенция Unian, цитирана от "News.bg".

Пряко в ефира на украинските телевизии той заяви в програмата „10 минути с премиера”, че на 12 април оставката му ще бъде внесена за разглеждане във Върховната Рада.

„Решението ми е продиктувано от няколко причини – политическата криза в държавата, която е изкуствено създадена, желанието да се смени едно лице заслепи политиците и парализира волята им за реални промени в страната, процесът за смята на правителството се превърна в налудничаво бягане на едно място, авторите на кризата станаха заложници на обстоятелствата и превърнаха всички нас в заложници – правителство, общество, държавата.“, изтъква Яценюк в обръщението си.

Той изтъква още, че въпреки обстоятелствата, независимо от абсурдността на положението и безсмислието на обвиненията е предложил план за изход от кризата, казвайки на президента, народа и парламента, че не се държи за поста. Ръководството на правителството, по думите му, е бреме, то е инструмент, а не привилегия.

Не трябва да се допуска едно нещо, подчертава той – дестабилизация на изпълнителната власт по време на война, тази перспектива е неизбежна, ако след оставката веднага не бъде избрано ново правителство, изтъква още Яценюк.

Припомняме, той пое поста премиер веднага след бурните месеци на Майдана и сваляне на президента Янукович.

 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове