Украйна изрази протест срещу визитата на Путин в Крим

Украйна изрази протест срещу визитата на Путин в Крим - картинка 1

Припомняме, в края на септември украинското правителство утвърди стратегия за деокупация на Крим

Украинското външно министерство изрази категоричен протест срещу посещението на руския президент Владимир Путин в окупирания украински полуостров Крим и в разположения на него град Севастопол, съобщи радио "Свобода".

В изявлението се подчертава, че за Киев несъгласуваната с украинските власти визита е грубо нарушение на международното право и ангажиментите на Русия.

Припомняме, в края на септември украинското правителство утвърди стратегия за деокупация на Крим.

Путин нееднократно посещава Севастопол и Крим след анексирането на полуострова. От своя страна Украйна протестира при всяка негова визита.

При сегашното си посещение руският президент взе участие в онлайн заседанието на Висшия съвет на "Съюзната държава Русия и Беларус". Документът утвърждава основните направления за прилагане на разпоредбите на Договора за създаване на Съюзната държава за 2021-2023 г. и 28 съюзни програми.

В изявлението си Александър Лукашенко се пошегува, че Путин не го е взел със себе си в Крим. Беларус формално не признава анексията на Крим от страна на Русия, но и не подкрепя международните резолюции, осъждащи окупацията на украинския полуостров.

В Крим Путин произнесе реч за Деня на народното единство, който Русия празнува на 4 ноември - тоя заяви, че Севастопол и Крим "сега завинаги са с Русия". На полуострова нямаше масови събития заради карантинните мерки, свързани с пандемията.

източник: news.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове