Украйна призова Русия да освободи „незабавно“ Савченко

Украйна призова Русия да освободи „незабавно“ Савченко - картинка 1

Надежда Савченко обяви гладна стачка заради начина, по който се води процеса

Снимка: openrussia.org

Състоянието на украинския военен пилот се влошава заради гладната стачка. Европарламентът предложи санкции срещу Русия

 

9/Украйна призова Русия да освободи „незабавно“ обявилата гладна стачка украинска военнослужеща Надежда Савченко, предадоха световните агенции.
„Настояваме Русия незабавно да освободи Надя Савченко и да прекрати този фалшив съдебен процес“, заяви говорителят на външното министерство в Киев Мариана Беца.

Савченко е обвинена в съучастие в убийството на двама руски журналисти в Донбас. Очаква се Донецкият съд на Ростовска област да произнесе присъдата си на 21 и 22 март. Адвокатът й Николай Полозов обаче предупреди, че състоянието й се е влошило и тя може да умре преди да чуе присъдата.

От 4 март Надежда Савченко е в гладна стачка в знак на протест срещу действията на руските власти и начина, по който беше проведен съдебният процес срещу нея. Тя беше похитена в Донбас от проруски сепаратисти през лятото на 2014 г, след което беше отведена принудително в Русия. Адвокатите й посочват, че тя не би могла да е свързана със смъртните случаи на журналисти, за които я обвиняват руските власти, тъй като е била пленена преди смъртта им.

В защита на Савченко се проведоха редица демонстрации в Москва и пред руското посолство в Одеса.

На 2 март обвинението поиска 23 години затвор за Савченко. На украинката не беше дадена възможност за последна дума пред съда, но адвокатите й разпространиха писменото й изявление. В нея Савченко казва, че няма да признае вина, но и няма да обжалва евентуална осъдителна присъда, защото иска целият демократичен свят да разбере, че Русия е страна от третия свят с тоталитарен режими и диктатор-тиранин.
Забранила е да й бъде правена аутопсия в Русия.

Савченко е сред първите жени-летци в украинската армия и е смятана за герой.
Избрана е за депутат, въпреки отсъствието й от страната.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че освобождаването й е залегнало в договореностите от Минск. Руската страна обаче отрича тя да е част от списъците за обмен на пленници.

Днес правителството в Берлин призова Москва за „незабавното освобождаване“ на украинския пилот заявявайки, че процесът срещу нея нарушава мирното споразумение за конфликта в Украйна.

Междувременно полският евродепутат Яцек Сариуш-Волский публикува предложение от името на редица членове на Европейския парламент за въвеждане на санкции срещу Путин и още 28 души заради делото срещу Надежда Савченко.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков определи това предложение като недопустимо вмешателство в съдебния процес, предаде РИА Новости.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове