Украйна ще поиска екстрадирането на бияч от Околовръстното

Украйна ще поиска екстрадирането на бияч от Околовръстното - картинка 1
Снимка: ok.ru

Георги Близнаков дори получил орден за дейността си там, клел се във вярност на Донецката република

8/ Украйна ще поиска от България да екстрадира гражданина Георги Близнаков, заявява за Клуб Z Антон Герашченко - съветник на вътрешния министър Арсен Аваков. Молбата до българското правителство ще бъде изпратена още тази седмица.

Герашченко потвърждава информацията, разпространена първо от украинския сайт "Миротворец".

Според нея

Близнаков е издирван за това, че е бил наемник в проруски батальон в самообявилата се Донецка народна република (ДНР),

участвал е в убийства на украински граждани и в мъчения на военнослужещи от бившата съветска република. Там пише също, че се е занимавал с кикбокс.

Ето какво пише в профила си във Facebook Антон Герашченко по повод разкритията за Близнаков:

"Когато преди година тръгна проектът "Миротворец", руската лъжепропагандна машина се присмя на опитите ни да документираме престъпленията на руските и чуждестранните наемници в Донбас и Крим.

Сега обаче на българския гражданин Георги Близнаков, който с автомат в ръце по призива на Путин дойде да убива украински войници, не му е до смях.
Тези дни той бе задържан в България по време на любимото развлечение на приятелите от "руския свят" - пиянско сбиване. (В действителност обаче няма данни побойниците на Околовръстното да са употребили алкохол - б.р.)
"След като научих за местонахождението му, аз изпратих депутатско обръщение до посолството на България, МВР на Украйна, СБУ (Службата за сигурност на Украйна - б.р.) и Главната прокуратура с настояване да бъдат оформени необходимите документи за екстрадиране на българския гражданин в Украйна за провеждане на съдебен процес срещу него за участието му в незаконните въоръжени формирования и терористична дейност срещу Украйна.
Ако в хода на следствието бъде изяснено, че наемникът, гражданин на България, непосредствено е участвал в убийства и мъчения на украински военни и мирни граждани, може да го заплашва присъда включително доживотен затвор.
Ако властите на България откажат да го предадат, искаме да бъде проведен съд срещу него в България според местните закони, които също забраняват на гражданите да участват в качеството на наемници-терористи във въоръжени конфликти на териториите на други страни."

Потребители в социалната мрежа  Facebook споделиха видео, на което се вижда как

местен командир награждава българина, който пък се кълне във вярност на Донецката република.

Пак във Facebook са споделени снимки, на които се вижда биячът в компанията на други мъже, на протест срещу НАТО в София.

Близнаков (46 г.) бе един от четиримата, задържани миналата седмица за нанасяне на побой на Околовръстното шосе в София, припомня Клуб Z. Те пребиха с палки и причиниха телесни повреди на Васко Наумов, който с клаксона си ги предупредил, че му препречват пътя.

Българинът има профил в рускоезичния сайт "Одноклассники" ("Съученици") и там има немалко снимки с военна униформа.

В момента украинските власти проверяват дали обявеният за издирване  и задържаният са едно и също лице. Ако това се окаже истина, Киев ще поиска екстрадирането му, за да бъде изправен пред съда за извършените престъпления , каза Антон Герашченко.

Още през август 2014 г. Денис Пушилин - един от лидерите на ДНР, заявява пред Клуб Z, че

български доброволци воюват на страната на сепаратистите в Украйна.

Той обаче отказа да даде подробности.

Центърът "Миротворец" е създаден преди една година и неговата цел е да издирва и уличава извършители на престъпления по време на руското нахлуване в Украйна. Това е нещо като украински еквивалент на Центъра "Визентал", споделиха пред Клуб Z журналисти в Киев. Центърът "Визентал" издирва нацистки военнопрестъпници по целия свят и има огромен принос за залавянето на огромен брой палачи, укрили се от правосъдието в Европа.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове