Украйна започна настъпление в окупираната Херсонска област

Украйна започна настъпление в окупираната Херсонска област - картинка 1

Киев поиска "предпазливост" в съобщенията

Въоръжените сили на Украйна са пробили първата линия на отбраната на руската армия край Херсон, съобщи ръководителят на пресцентъра на силите за отбрана „Юг” Наталия Хуменюк.

„Започнахме офанзива в различни посоки в Южна Украйна, както и за връщане на контрола върху окупираната Херсонска област”, потвърди тя пред Current time.

Хуменюк добави, че ударите по логистичните маршрути на руските агресори значително са ги отслабили и не им се дава възможност за настъпление. През последната седмица са поразени над 10 руски склада за боеприпаси.

 

Медии съобщават, че в Херсон се чуват експлозии, а жителите са призовани да се скрият на безопасни места, да се снабдят с храна, вода и аптечки за първа помощ.

Украински военни обаче призоваваха за информационно мълчание.

„Военната операция изисква тишина. Това, че се вдига такъв шум около новини от фронта, не е правилно. В условията на хибридна, информационна война, трябва да се знае, че всякакви действия, дори и вдъхновяващи, трябва да бъдат извършени и да имат логичен завършек, само тогава те могат да бъдат ефективни“, каза Хаменюк.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската администрация, добави: „Разбирам желанията и мечтите ни. Но аз все пак предлагам да подхождаме с предпазлив коментар към всички наши военни действия“.

Според представители на оперативната група на Въоръжените сили на Украйна „Каховка“ обаче съобщиха, че по време на боевете 109-ти полк на самопровъзгласилата се Донецка народна република се е оттеглил от позициите си. А руските парашутисти, изпратени като подкрепление, са избягали от бойното поле, предаде Радио Свобода.

Във видеото, публикувано от„Каховка“, мъж, чието лице не се вижда, но вероятно е руски войник, казва, че украинските войски са пробили отбранителната линия на 29 август и водят масиран обстрел.

Освен това от "Каховка" съобщиха, че са разрушени почти всички големи мостове.

„Руската армия е отрязана от доставките на оръжие и личен състав от територията на Крим. За Украйна това е блестящ шанс да върне териториите си“, заявиха от групата.

Сирените за ракетна опасност не спират в град Нова Каховка, Херсонска област и в момента е обявена евакуация на жителите от работните места в бомбоубежища, потвърди пред ТАСС Владимир Леонтиев - ръководител на руската окупационна Военно-гражданската администрация (ВГА) на областта.

Той добави, че има повече от 10 ракетни удара на ден и че въоръжените сили на Украйна обстрелват града с американски реактивни системи за залпов огън HIMARS. Ударите са по гражданска инфраструктура, разрушен е универсален магазин.

Началникът на районната военна администрация в Берислав Владимир Литвинов пък каза пред украинския сайт "Суспiльне", че въоръжените сили на Украйна са ударили и Бериславския машиностроителен завод, където руската армия е разположила техника, боеприпаси и жива сила. В момента там има голям пожар.

Съобщава се за изстреляни ракети от окупираната Херсонска област към Николаевска област.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало тези съобщения.

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов обаче ги отхвърли, като написа в Телеграм:

"Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни, като виртуалните "атаки" срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж".

Според Пентагона украинската армия е започнала да проучва фронтовата линия в южната посока, преди да подготви голямо контранастъпление. Като част от тези операции се извършват атаки срещу складове, щабове и други обекти.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове