Украйна засилва защитата си

Украйна засилва защитата си - картинка 1
Снимка: clubz.bg

Президентът Петро Порошенко нареди засилване на военния капацитет в Херсонска област и по Черноморското крайбрежие

9/Президентът на Украйна Петро Порошенко е инструктирал Министерството на отбраната и Генералния щаб на въоръжените сили да подготвят предложения за засилване на военния капацитет на Украйна в Херсонска област и по Черноморското крайбрежие на страната, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на Интерфакс.

На Министерството на отбраната и Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна е поръчано да представят предложения за значително засилване на военния капацитет в Херсонска област на Украйна и по крайбрежието на Черно море“, гласи изявлението на Порошенко, оповестено от пресслужбата на държавния глава в петък.

Според президента на Украйна, Русия значително е увеличила военното си присъствие в региона, превръщайки Крим в „голяма военна база, която представлява заплаха, включително ядрена, не само за Украйна, но за всички страни от региона на Черно море“.

Две години след като загуби Крим, Украйна се готви да изтласка Русия от полуострова и да го върне във владение на Киев. Това обяви в ефира на телевизия „1+1“ украинският вътрешен министър Арсен Аваков. Украйна създава специално звено на националната гвардия, което да се готви за връщането на Крим. Новото подразделение се създава от депутатите от Върховната Рада и Министерството на вътрешните работи на Украйна. 

Според Аваков Русия е успяла да анексира Крим, защото преди две години, след протестите на Майдана, силовите структури на страната са били слаби. Сега Украйна трябва да направи нова армия, национална гвардия и полиция, подчерта той. 

/37

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове