Ултиматуми не приемам от никого, ВСС не изпълни настояването ми по най-добрия начин

Ултиматуми не приемам от никого, ВСС не изпълни настояването ми по най-добрия начин - картинка 1

Христо Иванов: Целта на реформата, за която работих, беше въвеждането на съдийско самоуправление и отчетност на прокуратурата

Президентът Румен Радев показа, че не е останал доволен от начина, по който Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е провел процедурата за избор на главен прокурор при повторното избиране на Иван Гешев.

Това става ясно от думите на държавния глава, който на 7 ноември отказа да подпише указа за назначаване на избрания единствен кандидат за главен прокурор. Така процедурата се върна във ВСС, който миналата седмица отново гласува кандидатурата на Гешев и той пак получи 20 гласа в своя подкрепа срещу четири „против“.

Новото предложение за назначаването на Гешев беше изпратено незабавно на президента и според Конституцията той няма право да откаже втори път да издаде указ, но и няма срок, в който да го подпише.

„Ще подпиша указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор в обозрим срок“, каза днес Радев, който беше във Военната академия на честванията по повод празника на Сухопътните войски, а коментарът му беше разпространен от прессекретариата на държавния глава.

И подчерта: „Първо, ултиматум не приемам от никого. Виждате, че аз не съм човек, който протака и използва различни машинации“.

На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор в рамките на 3 до 7 дни, какъвто срок министърът на правосъдието Данаил Кирилов определи като разумен, президентът посочи, че отговорът на всички въпроси е в Конституцията.

 „Четете внимателно и там ще си отговорите. Аз ще се произнеса в обозрим срок, когато реша“, каза Радев. И заяви: „И аз се обърнах към ВСС също с настояване, което те, разбира се, не изпълниха по най-добрия начин“.

Според юристи, когато няма срок за извършване на едно действие, се приема, че то се дължи незабавно, а в случая с указа издаването му трябва да стане в разумен срок.

Според премиера Бойко Борисов обаче, държавният глава действа на инат с неподписването на указа за назначаването на Гешев.

„Естествено, че е на инат. Те понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор, казват: „Ние нямаме претенции към неговите качества“. Аз също нямам, защото професионалната общност го издига“, каза Борисов.

Той разви отново и тезата си, че правителството не е предложило втори кандидат, за да не бъде обвиняван той после, че си е избрал главен прокурор.

„Приемаме хипотезата, че кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото той е правосъдният ни министър. Приемаме хипотезата, че той беше спечелил срещу Иван Гешев и днеска щеше да имаме указ Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали той, когато повдига обвинения на кметове от БСП, от друга партия, това щеше да се приема за чиста монета? Виждате ли колко са лицемерни, подли и в какъв капан искаха да ме вкарат? Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат: Борисов си избра главния прокурор“, коментира Борисов.

По думите му, това било капан, на който той не се хванал и сега от БСП се чудели какво да правят.

„Не им се хванах на капана и те сега се чудят какво да направят и казват: „Не, не, те професионалните му качества са добри“. Ама ние не избираме булка, бе! Ние избираме главен прокурор. Щом са му добри професионалните качества, колкото го познават и другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните качества и с Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите – съдии“, каза още Борисов.

В отговор пък лидерът на „Да България“ Христо Иванов написа в профила си във Фейсбук, че целта на реформата, за която той е работил, е била въвеждането на съдийско самоуправление и отчетност на прокуратурата.

„Точно тази реформа беше атакувана и осмивана от същите, които сега обясняват, че едва ли не изборът на Гешев е автоматично и неотвратимо следствие от „моята реформа“. Тя беше предадена от Борисов и провалена от ГЕРБ в съгласие с ДПС, БСП, АБВ (и половината РБ). И точно заради това предателство казах в парламента, че у нас има прокурорска република, и си хвърлих оставката. Така че, не, нищо не сме променяли заедно, г-н Борисов!“, коментира Иванов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове